Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область

Літо багате на захворювання - особливо на гострі кишкові інфекції (ГКІ)

 

Сонячні дні та щедре літо - багато овочів та фруктів, в цю пору не рідко підвищується ризик виникнення ГКІ, якщо не дотримуватися елементарних правил.

До групи ГКІ відносяться: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, рото вірусні, ентерити та багато інших захворювань. Серед збудників бактеріальної природи: сальмонели, шигели, бактерії групи кишкової палички. Для всіх кишкових інфекцій характерні загальні симптоми: ураження шлунково- кишкового тракту, біль у животі, блювота, пронос, підвищення температури тіла. Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання проходить деякий час (який називається інкубаційний період).

При ГКІ він триває від декількох годин до 7 діб. Самий короткий

інкубаційний період спостерігається при сальмонельозах та харчових отруєннях. До організму збудників ГКІ - бактерії та віруси - потрапляють через рот: із забрудненими харчовими продуктами, водою або через брудні руки, іграшки, посуд, рушники та інші предмети побуту. Зараження можливе також при контакті з хворою людиною або носієм інфекції, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни.

Контактно - побутовий шлях передачі ГКІ називають «хворобою брудних рук». Хвора людина або бактеріоносій не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження для оточуючих.

З метою профілактики ГКІ та харчових отруєнь Сокирянське районне управління Держпродспоживслужби рекомендує дотримуватися заходів профілактики:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, споживач має право вимагати у продавця документи, що посвідчують якість та безпеку продукції;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись повториній термічній обробці;
  • при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою;
  • перед приготуванням їжі та перед вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • не вживайте харчові продукти при найменшій підозрі щодо їх небезпечності.

Бережіть своє здоров'я! Дотримуйтеся цих нескладних порад. Пам’ятайте дотримання правил особистої гігієни і гігієни харчування - це запорука подальшого зниження захворюваності на кишкові інфекції.

 

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сокирянського районного управління

І.К. Чорнокожа



« повернутися до списку новин