Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область

«ЖЕРТВИ ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ»

 

Вих. №505 від 08.06.2017р.           

До написання статті про отруєння грибами спонукали «жертви тихого полювання», які страждають кожного року в Україні.

За кордоном кожен сміливець не їсть лісові гриби. Українці люблять їх збирати, споживати, пригощати гостей та сусідів. Часто гриби купують на стихійних ринках. Вони вбирають з грунту все: важкі метали, радіонуклеїди. До речі, за показниками лабораторного аналізу цього «лісового» продукту можна визначити, наскільки чиста конкретна місцевість де збиралися гриби. Якщо вже людина вийшла збирати гриби, то раджу це робити якомога далі від автомобільних доріг. Хочу застерегти любителів «тихого полювання», що можна отруїтися навіть білими грибами, якщо вони були зібрані на забрудненій території. Найменше шкідливих речовин вбирають лисички. Дуже небезпечно, коли до кошика потрапляє поганка. Вона може завдати багато неприємностей, горя. Адже скільки поганку не проварюй, вона залишається отруйною.

При покупці грибів на базарі слід вимагати у продавця протокол лабораторних досліджень з лабораторії. Якщо документ відсутній – не ризикуйте.

Нажаль серед населення існує хибна думка, що отруйний гриб виявити дуже просто. Помиляється той, хто намагається виявити отруйні гриби, кладучи у відвар з грибів срібні предмети, цибулю чи часник (потемніють ті чині?). Помилковим є твердження, що личинки комах і слимаків не їдять отруйних грибів, а тому всі червиві і погризені гриби не отруйні. Насправді личинки слимаків харчуються дуже отруйними грибами і не їдять іноді їстівних (наприклад лисичок). Враховуючи це не можна збирати невідомих грибів, або тих, що викликають сумнів.

При перших ознаках отруєння (головний біль, нудота, блювота, підвищення температури тіла, сонливість, запаморочення, судома) – викликайте швидку. Медики зроблять усе можливе, щоб вивести хворого з критичного стану. До приїзду швидкої допомоги не слід давати постраждалому ніяких знеболюючих препаратів, щоб не стерти картину хвороби.

Пам’ятайте, що відрізнити їстівний гриб від отруйного не завжди може навіть досвідчений грибник.

Будьте обачні -  бережіть себе і своїх рідних.  

 

 

Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

 



« повернутися до списку новин