A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область, Сокирянський район

Чим і як годують діток у дитячих садочках

Дата: 10.08.2018 16:28
Кількість переглядів: 848

«Смак з дитинства», або «Смачно, як колись у дитячому садочку…

Хто з нас, дорослих, хоча б раз у житті не чув таких слів? Мабуть, таких не існує. Дуже часто дитячий садочок залишає після себе теплі спогади з минулого, якогось особливого запаху безтурботності, гри, червоного борщику, солоденьких сирників чи компоту.

Минають роки, ми стаємо дорослими, у нас з’являються свої діти, яких ми теж віддаємо до дитячого садочка. Але ставлення до дитячої установи у нас тут вочевидь трохи інакше, ніж було в дитинстві. А як же, адже туди ми віддаємо найдорожче, що у нас є – наших безцінних діточок. Ми хвилюємось, насторожуємось, реагуємо на будь-які дрібниці і сигнали, ніби вишукуючи, а що не так. І це природно, бо, звісно, всі батьки, хочуть, щоб саме їх дитина не була обділена увагою вихователів, нянь, доглянута, нагодована і задоволена… Ну і щоб дитинство їхнього чада було краще, ніж у його батьків.

…Але… Не раз доводиться чути нарікання на дитячі садочки, зокрема на харчування в них. Та й засоби масової інформації, як кажуть, підливають масла у вогонь: мовляв погано дітки харчуються, немає риби, м’яса, а лише обрізки із сала і т. ін. Хоча, думаю, кожна свідома людина повинна розуміти, що тепер дітям у дитячому садку повинно бути краще, ніж колись… Адже на сьогодні немає дефіциту продуктів, і коштів на харчування вихованців ЗДО виділяється значно більше, для дітей розробляються спеціальні меню, враховуючи сезонність і т. ін. Але все ж нам хочеться ще кращого і це теж нормально.

Як мама, якій не байдуже, чим харчується її дитина, я особисто вирішила завітати у дитячі садки та подивитись, що там і як, чи справді все, як говорять і пишуть…

Отож зробила візит (без попередження) до закладу дошкільної освіти № 1 «Веселка». В обідньому меню борщ український на рослинній олії, вареники з м’ясом, хліб, компот. У кухні я побачила величезну каструлю уже готового червоного борщу, а працівники вправно доліплювали вареники з м’ясом…

У приміщенні завгоспа Катерини Володимирівни Гаврилець на крупах і продуктах у холодильнику були спеціальні наклейки (стікери) з датою постачання. Принагідно поцікавилась, чи є  сертифікати якості на продукцію. Все є. Приємним було й те, що в окремій морозильній камері заготовлені на зиму ягоди: малина, полуниця, смородина − для компотів малечі. «Щоб взимку діти вживали не тільки напої із сухофруктів, а й вітаміни з літа», − пояснює директор садочка Леся Михайлівна Руснак.

Далі прямуємо по групах, де в одній діткам перед обідом розповідають, з чого готується їжа, з демонстрацією певних продуктів харчування (іграшкових, звісно), біля вихователя іграшкова кухня з каструльками.

В старших групах діток  привчають допомагати сервірувати стіл разом з помічником вихователя. Тут є  чергові, для них відведені і куточки зі спеціальним одягом (фартушки, головні убори). Допомагаючи накривати на стіл, дітки вчаться, відчувають свою необхідність і відповідальність, вони знають, яку важливу справу виконують.

Далі дивимось, як їдять дітки в різних групах, що роблять вихователі. Є різні хлопчики й дівчатка, одні з’їдають все, і в них уже пусті тарілки з-під борщику, а інших доводиться підгодовувати, так як дехто навіть втікає з-за столу. В молодшій групі вихователі трохи подрібнюють вареники, аби діткам було зручніше їсти. В борщик малюкам подрібнюють хлібчик. Їм дають їсти найпершим, адже вони вже хочуть спати. Порції тут трохи менші (як і вартість за харчування в різних вікових групах). Норма для найменших – три вареники (100 г). В середній – 4 (130 г.), а в старшій – 6 (180 г). Вареники, а особливо з м’ясом, їдять усі із задоволенням в усіх групах. Дітки були б не проти їсти вареники щодня. А ще люблять макарони…  В розмові з Лесею Михайлівною дізнаюсь, що часом батьки, не знаючи ситуації в садочку, жаліються і інколи не тільки між собою, а й навіть вищому керівництву про те, що дітей погано харчують, і таке їй звісно дуже прикро чути, адже сама директор закладу бере активну участь у забезпеченні збалансованого процесу харчування. Згодом показує мені перспективні двотижневі меню, де передбачені сирники, котлети, риба, молоко, масло, а ще (це в весняно-літній період – пояснює завідувач) фрукти та інші необхідні для нормального розвитку дитячого організму продукти.

«В наш час зникають ферми, де б можна було закуповувати молоко в дитячі садочки, і дуже добре, що в Коболчині ще є така ферма. Там ми й беремо молоко. Дай Бог, щоб вона існувала», − переймається Леся Михайлівна

На вечерю у «Веселці» були сирники з джемом…

Отже, варто зазначити, що тут діток годують добре, я б сама згодилась на таке харчування. Може тому й вартість відповідна (батьки платять 60% вартості, міська рада – 40%), адже сир, риба, м’ясо, молоко і т. ін., як ми знаємо, нині не дешеві. На сам асортимент нічого нарікати.

В ЗДО «Барвінок» я навідалась іншого дня.

Так трапилось, що завідувач дитячої установи Наталя Миколаївна Потульніцька була на той час у відпустці, то ж на кухню ми пішли разом з тимчасово виконуючою обов’язки завідуючої – Ольгою Володимирівною Бондар та медичною сестрою Русланою Анатоліївною Стасів. В кухню нас просто так не впустили, довелося одягати всім халати.

На обід сьогодні дітки їстимуть суп овочевий на вершковому маслі, печеню по-домашньому із свіжого м’яса, овочі, хліб, компот. По невеликих каструлях (підписаних для кожної групи окремо) вже було розфасовано необхідну кількість супу. В інших була розподілена печеня. І то справді м’ясо, сала я не побачила жодного шматочка, хоча картоплю попросила перемішати трохи, щоб добре роздивитись, що там на дні. З овочів, правда, одні свіжі помідори.  Комірник Валентина Нігалатій провела своєрідну екскурсію, показала, як зберігаються продукти в спеціальному приміщенні. Крупи та хліб знаходяться у великих лотках, на яких також, як і у «Веселці», є стікери. Є вони й на продуктах у холодильниках, які швидко псуються. В окремій морозильній камері теж фрукти: компоти чи сік діти п’ють на обід, а вранці і ввечері, як правило, чай. Сертифікати якості також є. Меню для малечі розробляється за допомогою картотеки страв та технологій їх приготування в дошкільному навчальному закладі.

− Іноді доводилось чути від батьків, які нарікали, що їхня дитина захворіла, бо щось у садочку не таке з’їла. Руслано Анатоліївно, як контролюєте цей процес?

− Якщо ми, до прикладу, смажимо рибу, то після цього обробляємо її в духовці ще 20 хв. Те ж саме робимо, коли готуємо сирники, оладки чи котлети. А так на всьому є стікери з двома датами: виробництва і кінцевого споживання.

Відвідавши групи, в одній побачили, як дітки допомагали помічнику вихователя накривати на стіл: вони вправно розкладали ложки, виделки та серветки. В іншій групі уже їли і я помітила не тільки порожні тарілки, а ще й посуд, в який дітки окремо вибирали картоплю, а м’ясо залишали недоторканим. От такі різноманітні смаки нашої малечі.

До речі, якщо печеня виглядала досить апетитно, як і запах, що від неї доносився, то супчик, як на мене був трохи рідкуватим. Як зазначила медична сестра, все готується згідно з рецептурником. Зараз є заборона щодо приготування перших страв на кістковому бульйоні, тому вони готуються виключно на вершковому маслі або ж на олії. М’ясо (лопатка без кістки) закуповується для других страв − для котлет, гуляшів та ін.

− Як дотримуєтесь норм, адже для кожної вікової групи є норми споживання страв?

− У нас на харчоблоці, як і в кожній групі, є вивірений черпак, із зазначеною вагою їжі, яку він вміщує (ним окремо відмірюються перші і другі страви). Так, для молодшої групи норма 150-200 г., а це один черпак, для середньої 200, для старшої 200-250. Крім того по групах є ще й мірні ложки.

Побажання від персоналу, який має відношення до приготування їжі – це розширення асортименту. Зокрема хочеться включити в раціон дітлахів печінку та курятину, яка, на жаль, чомусь не закуповується на даний момент.

В харчуванні дітей закладів дошкільної освіти м. Сокирян є як певні плюси так і мінуси. Одним із недоліків, на мій погляд, є ще те древнє законодавство, норми та книги для приготування страв, якими користуються в дитячих установах. Було б добре й асортимент розширити, а це, як ми розуміємо, потягне за собою й збільшення плати за харчування. Повна ж вартість харчування в день на сьогодні в закладах дошкільної освіти коливається в межах 25-30 грн., з яких батьки вимушені платити 15-18 грн. в день. За 6 місяців 2018 року з міського бюджету на харчування дошкільнят двох дитячих садків освоєно 431 тис. грн. Батьки ж за місяць повинні платити 300-360 грн. (влітку за умови 100% присутності). Це не маленька сума (в літній період вона включає в себе другий сніданок – фрукти), але ж на сьогодні хто з нас особисто міг би десь поїсти, та так, щоб і риба була і м’ясо за 18,00 грн. чи навіть за 30,00 грн. в день? Мабуть таких знайдеться не багато.

Отож нам особисто робити якісь висновки, погоджуватись чи ні, якщо це можливо − щось змінювати і робити все, що в наших силах, аби нашим дітям було добре.

Ірина МАКОВЕЙ.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь