A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область, Сокирянський район

Мед з пасіки «Маринка»

Дата: 17.08.2018 09:37
Кількість переглядів: 746

19 серпня в день Преображення Господнього пасічники відзначатимуть професійне свято. Бджільництво − одна з найдревніших галузей людської діяльності. Мудреці кажуть, що мед − це продукт вічності. Він має один з найвищих показників терміну зберігання серед харчових продуктів. Вчені дослідили, що знайдений у гробницях фараона, запечатаний в глечиках мед, до цього часу залишається їстівним і придатним для вживання. Мабуть, нікого не треба переконувати, що то був мед справжній, натуральний.

Сьогодні ж не кожний мед можна вважати доброякісним − а все через те, що медоносні квіти забруднені відпрацьованими газами транспортних засобів, через інтенсивне обприскування багаторічних насаджень і т. п. Часом деякі недобросовісні бджолярі заради наживи фальсифікують продукцію…

Як не прогадати і купити справжній ароматний мед? Саме перед святом довелося побувати в магазині «Ромашка», де торгують дарами природи. Увагу привернули по-особливому виставлені невеликі скляні баночки з написами на кольорових наклейках «Organic Honey. с. Розкопинці. Вул. Лісова, 148. Пасіка «Маринка». По правді, побачене мене зацікавило, навіть заінтригувало.

Тоді ж подумалось, що цим медом займається людина, яка дуже любить свою справу, адже товар оформлений неабияк − привабливо, креативно… з любов’ю і досить гарним смаком».

Власниця магазину запевнила, що мед справді екологічний, показала всі необхідні документи, ветеринарно-санітарний паспорт, експертний висновок ветеринарної медицини, де зазначалось, що мед відповідає всім необхідним вимогам, біохімічним показникам, дала номер телефону постачальника меду, якиймає пряме відношення до пасіки «Маринка».

До магазину мед привозить Андрій Ткачук. Він мешкає в Сокирянах. Андрій − племінник Марини Миколаївни Попової, яка в селі Розкопинці має пасіку і займається бджільництвом, звісно, не без допомоги племінника. І робить він це із задоволенням, з душею.

Про мед знає дуже багато, має колосальні плани щодо пасіки в майбутньому та охоче погодився на розмову.

− Чому саме «Маринка»? Хто придумав цю ліричну назву?

− Пасіку назвав я, в честь моєї любої тітки Марини Попової. Вона дуже привітна, чуйна людина, для мене − наче казковий персонаж, незаплямований цим жорстоким світом. Любов до бджіл у нашій родині успадкована.  Колись давно, ще в 19-му столітті прапрадід моєї тітки мав на цьому місці пасіку. Але тоді не було таких вуликів, як тепер. Мені розповідали, що бджолині рої «поселяли» в спеціально підготовлених колодах, які називали бортями − в них бджоли і робили мед. Особисто я дуже люблю ту місцину у Розкопинцях, пам’ятаю, як у дитинстві я відпочивав там у літню пору. Там дійсно можна відпочити душею від міської метушні, буденних справ, люблю тих щирих і усміхнених людей, а головне − там екологічно чиста зона. І нектар з квітів бджоли збирають чистий, без хімікатів, які забруднюючи повітря, руйнують навколишнє середовище.  Часом допомагаю тітці – це приносить мені задоволення.

− Як доглядаєте за бджолами, як годуєте?..

− Передусім хочу зазначити, що пасіка розміщена в екологічній зоні, тож бджілки наші здорові, «харчуються» вони при збиранні нектару. А на зиму завжди залишаємо частину меду для підголівлі, не замінюємо натуральний продукт цукровим сиропом, як це роблять деякі інші пасічники…

− Який мед найкорисніший для людини і чому?

Немає кращого меду, весь мед корисний, якщо він зібраний не з квітів біля дороги, або в саду, де проводилася обприскування дерев, чи на площах медоносів біля заводів, що отруюють навколишнє середовище. Все залежить від вподобань − хтось любить мед з різнотрав’я, хтось − акацієвий, хтось −  липовий. Всі продукти бджільництва є корисними. І пилок, і перга, і прополіс… Якщо немає протипоказань, то можна вводити їх у раціон.

Всім своїм друзям-спортсменам раджу їсти мед і не тільки раджу, а й передаю його в Англію, Італію для наших чемпіонів-боксерів.

− Багато хто любить рідкі сорти меду. Скажіть будь ласка, а справжній мед може довго зберігатись рідким?

− Мед має здатність кристалізуватись, і практично всі сорти густіють, але от, наприклад, акацієвий мед дуже довго може не кристалізуватись і зберігатися рідким. До речі, він найдорожчий із медів. Але хотів би сказати, що не кожен рідкий мед є справжнім, отож можна купити й підробку.

– Як визначити, чи не підроблений мед?

− Є дуже багато способів перевірити справжність меду. Так, наприклад, якщо капнути трішечки меду на долоню і перевернути її, то справжній мед триматиметься, а не скапуватиме додолу. Ще можна спробувати втерти ту ж краплю в руки і він просто вбереться шкірою наче крем і не буде липнути, на відміну від того, до якого додають цукор. А ще можна спробувати таке: у воду влити трохи меду і той, що  натуральний, приймає форму сот. Є ще способи, але про всі не  розкажеш… Наш мед особисто не перевіряю, бо на 100% впевнений в його якості.

− Як дізнатися, з якого цвіту вироблений мед?

− Сорт меду, джерело нектару, з якого він виготовлений, визначається його ароматом і кольором… Здебільшого це можуть зробити добре обізнані люди…

− Що треба знати пасічнику-початківцю і як стати добрим бджолярем?

− Треба полюбити цю справу і віддаватись їй сповна. Будь-що зроблене з любов’ю має дуже позитивну енергетику. Бджільництво – це ціла наука, тут є дуже багато нюансів, які треба вивчати, перш ніж просто вирішити цим займатись. 

− Ви по-особливому оформляєте свою продукцію, креативно її рекламуєте…

− Я захопився ідеєю як найкраще привабити покупця, адже вважаю, наша екологічно чиста, натуральна продукція того варта… На етикетці вказано, що мед органічний, а отже не просто безпечний і смачний, а й дуже корисний. Адреса пасіки для тих, хто хоче особисто переконатись, як робиться мед, в яких умовах знаходиться пасіка і купити його собі додому. Вся інформація для тих, хто піклується про своє здоров’я,  для тих, хто читає, що купує…

− Які плани на майбутнє щодо пасіки?

− Задуми в мене колосальні. Я планую і далі розвивати цю лінію. Хочеться створити тут такий собі «міні-екосанаторій». Потрохи перевести тітку від того всього господарства до більш ширшого виготовлення меду і всього, що з ним зв’язане. Оскільки вона вирощує свої овочі і фрукти, готує все сама, хочеться, щоб сюди приїжджали люди і смакували стравами з екологічних продуктів спеченими у печі, в горщиках, щоб їли домашній запашний хліб, куштували мед, пригощалися медовухою, закушуючи домашніми грибочками і малосольними огірочками, пили натуральні трав’яні чаї із самоварів. Пасіку хочу розширити, побудувати бесідки, встановити гамаки, зробити все в стилі українського села. І найважливіше, що б мені хотілося − це розвинути тут бджолину терапію, аби можна було полежати на вуликах, де бджоли створюють своєрідне корисне біополе… Маємо наміри найближчим часом виготовляти оригінальні медові подарункові набори…

Ірина МАКОВЕЙ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь