A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область, Сокирянський район

До уваги виробників харчової продукції та споживачів!

Дата: 17.09.2019 10:25
Кількість переглядів: 93

 

Що таке HACCP?

У сучасних умовах все більше загострюється питання якості та безпеки харчових продуктів. В Україні увага до проблеми якості постійно зростає. Вступ України до Світової організації торгівлі та інтеграції в ЄС вимагають підвищення якості, безпеки та конкурентоспроможності продовольчих товарів на внутрішньому та світових ринках. Від безпечності та якості продуктів харчування значною мірою залежить життя і здоров’я людей, а також продовольча безпека країни.

Сучасний споживач почав більш вимогливо ставитися до якості продуктів харчування і прагне бути впевненим у повній безпечності їжі, яку споживає. Це досягається, в основному, за рахунок впровадження й дотримання систем управління якістю продукції та стандартів, що фіксують вимоги до них.

Однією з таких систем забезпечення якості продукції є НАССР. У перекладі з англійської НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points) означає «аналіз небезпечних факторів та критичні точки контролю».


Система НАССР є сучасним способом управління, який систематично визначає специфічні ризики та заходи контролю для забезпечення безпеки харчових продуктів. Система визнана на світовому рівні і на сьогоднішній день в країнах Європейського Союзу, США, Канаді впровадження і застосування методики HACCP у харчовій промисловості є обов'язковим. Широкому застосуванню концепції НАССР сприяла її ефективність при вирішенні конфліктів щодо безпечності продукції.

В Україні впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР розпочато ще у 2002 році.

Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) визначені статтею 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказом Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Згідно з цими нормативно-правовими документами, на всіх підприємствах, які займаються виробництвом та обігом (оптовою реалізацією) харчової продукції, повинно бути в обов’язковому порядку впроваджено вищезазначену систему управління.
Така вимога з’явилася невипадково, як показала практика, вибірковий контроль готової продукції не може гарантувати її цілковиту безпечність, що переконливо підтверджують доволі часті випадки отруєнь неякісними продуктами харчування.

Ця система охоплює весь процес «від поля до столу», починаючи від вирощування, збору врожаю, закупівлі сировини і закінчуючи використанням кінцевим споживачем. Тож виробник не лише випробовує кінцевий продукт, а й застосовує запобіжні заходи для того, щоб він був гарантовано безпечним. Правильно проведений аналіз небезпечних чинників дозволяє виявити приховані небезпеки і направити відповідні ресурси в критичні точки процесу. Таким чином вдається уникнути втрат, пов’язаних із відкликанням продукції, штрафними санкціями і судовими позовами.
До того ж, впровадження систем НАССР – це необхідна умова для тих, хто бере участь у тендерах на державні закупівлі чи прагне налагодити партнерські відносини з іноземними компаніями, адже в країнах Євросоюзу виробництво харчової продукції на підприємстві, на якому не впроваджено систему безпечності харчової продукції, взагалі заборонено. В першу чергу звертають увагу на наявність впроваджених систем управління якістю та безпечністю продукції і торгівельні партнери з країн СНД.

Попереджаємо, що статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачена відповідальність за порушення цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми, у тому числі за невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) передбачено накладання штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

За більш детальною інформацією звертайтесь в Центр економічного зростання Сокирянської ОТГ за адресою: місто Сокиряни вул. К.Ольги 7в (тел.0960696102) який створений в рамках проекту "Різні громади - спільне рішення для економічного зростання"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь