A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Сокирянська міська територіальна громада
Чернівецька область, Сокирянський район

ГРИБНИЙ СЕЗОН - ЯК ВІДРІЗНИТИ ЇСТИВНІ ГРИБИ ВІД ОТРУЙНИХ: ПОРАДИ, ЩО ВРЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

Дата: 17.06.2020 09:35
Кількість переглядів: 152

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Водночас  ця традиція   має   підвищений ризик, тому  що  внаслідок  урбанізації    значна частина населення   втратила   навички  збирання грибів.  Щороку  в  Україні  реєструється від кількох сотень до кількох  тисяч  отруєння людей    грибами.   Ось   чому    на    сьогоднішній     день   ця   проблема    залишається     досить актуальною.  Адже  отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади у здоровї   та навіть  смерть.   У природі   існує  величезна   кількість   як їстівних,  так  і   не їстівних грибів,   в Україні   до 80 видів отруйних, однак отруєння  найчастіше спричинюють   20  -25   їх видів.   У багатьох мешканців сіл  та міст  існує  велика   спокуса «тихого полювання» в лісі та на лузі, бажання    побути     декілька годин  наодинці   з природою  і принести  додому   кошик грибів. Що чекає людину  - насолода від смажених грибів чи смертельна небезпекаЗвісно отруйні гриби    навмисно  ніхто   не збирає.  Бліда   поганка   найчастіше  потрапляє  в  кошик  тих  грибників,   які  дозволяють собі збирати  змішані    гриби,  але    виявляється      постраждати  можна   і   від     їстівних грибів, а   все  тому ,    що  будь який гриб  є  чудовим абсорбентом, здатним увібрати в себе  всі  чинники нинішнього екологічного  неблагополуччя.    На   жаль,   сьогодні   оті знайомі з дитинства  малюнки, де пояснюється  різниця між  лисичкою, опеньком, підберезником і мухомором, мають вельми   сумнівну цінність.       Щоб     уникнути      отруєння     грибами  Сокирянське       районне      управління        Головного             управління  Держпродспоживслужби      в     Чернівецькій     області      у     межах      своїх  повноважень  радить  та  застерігає  всіх жителів  громади:

  • Не  збирайте  невідомих  та  сумнівних   грибів;
  • Не    купуйте  гриби   на стихійних   ринках  та  у   невстановлених    місцях торгівлі;
  • Не  куштуйте  на  смак   сирі  гриби;
  • Не  збирайте  та   не  вживайте  в   їжу   старі   та  перерослі   гриби;
  • Всі зібрані  та  куплені  гриби  ретельно  перебирайте  для  вибракування  сумнівних  та  підозрілих   екземплярів;
  • Якщо  перебираючи гриби  ви знайшли  отруйні – викиньте   без   жалю і всю  решту;
  • Ні в  якому  разі  не дозволяйте  дітям  збирати  та   вживати   гриби;
  • Дотримуйтеся  технології  приготування страв з грибів, не забувайте, що гриби потрібно не менше,  як  двічі   кипятити      на    протязі  10 хвилин  міняючи    воду;
  • Гриби забороняється включати  в  раціон  харчування   людей  похилого віку, особливо   хворих  на   шлунково- кишковий     тракт;
  • При   підозрі     на      отруєння      грибами     (нудота, блювота, біль в животі,головний біль, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску,    судоми,     мимовільне    сечовиділення,     проноси, а також різні   галюцинації, безпричинний сміх та зміна поведінки негайно  зверніться  за  медичною допомогою  до фахівця.

На сьогоднішній   день  не   існує  надійних  способів визначення їстівних грибів.  Твердження про те, що у відварі грибів, де є отруйні, чорніють вироби з срібла, набуває бурого кольору  цибулина чи зубок  часнику,   що   отруйних грибів   не  їдять комахи і слимаки,  що  всі гриби  можна  вживати   без перестороги і т.д.  –   помилкові.  Срібло темніє при взаємодії  з аміно- кислотами, які є як у їстівних, так і отруйних  грибах, а  колір цибулини змінюється  під  впливом  ферменту  тирозинази,   які містяться в усіх грибах.

Забороняється:

  • Вживати будь -  які ліки та їжу, а надто  ж алкогольні  напої, молоко, - це може прискорити  всмоктування  токсинів грибів  у кишечнику;
  • Займатися  будь якими іншими видами  самолікування;

Тільки  дотримуючись   правил  збору   та вживання  грибів   можна зберегти своє  здоровя   та  здоровя  рідних !

Сокирянське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Чернівецькій області     



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь