Керівники об’єднаних територіальних громад обговорили питання спільного фінансування Сокирянської районної лікарні

Дата: 08.12.2020 15:53
Кількість переглядів: 800

Фото без опису

Днями, в Сокирянській міській раді відбулась нарада за участю міського голови Василя Козака, Вашковецького сільського голови Івана Янка, секретаря Новодністровської міської ради Василя Лутчака, директора КНП «Сокирянська районна лікарня» Олександра Андрійчука, секретаря Сокирянської міської ради Любові Степаненко, першого заступника голови районної державної адміністрації Олександра Янчака, начальника управління Державної казначейської служби України у Сокирянському районі Оксани Бабій  та керівника фінансового управління Ольги Чорної.

Як пояснює Олександр Андрійчук, Національна служба здоров’я України, згідно укладених угод, компенсує районній лікарні послуги надані лікарями пацієнтам – тобто мінімальну заробітню плату, а також спрямовує кошти для придбання медикаментів та розхідних матеріалів,  передбачених національним переліком основних лікарських засобів.

Однак, зазначені кошти повертаються Нацслужбою в кінці поточного місяця – за попередній, за фактично надані послуги та придбані медичні препарати, тобто майже через два місяці. «Ми не можемо собі дозволити залишитись без ліків чи розхідних матеріалів, тому резервні запаси закуповуються за кошти місцевого бюджету» - пояснює Сокирянський міський голова Василь Козак. «Ми не завжди можемо спрогнозувати скільки людей в тому, чи іншому місяці буде потребувати стаціонарної допомоги, тому мусимо робити запас ліків заздалегідь» - зауважує він.

Всі решту витрат, як то, наприклад, оплата комунальних послуг, придбання медичних товарів та послуг, поточні ремонти примішень, техніки, систем водо та енергопостачання, водовідведення, придбання кисню, продуктів харчування для стаціонарних відділень та інше  – здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

У зв’язку із завершення процесу децентралізації державної влади, питання утримання закладів освіти, культури, охорони здоров’я перейшло на місцеві бюджети. «Ми мусимо самі на себе заробляти і самі утримувати районну лікарню» - зазначає Василь Васильович. Послугами районної лікарні користуються жителі Сокирянської, Новодністровської та Вашковецької територіальних громад. Сокирянська територіальна громада фінансуватиме надання медичних послуг тільки жителям громади. «Ми будемо не в змозі платити за лікування жителів інших громад. Тому, нам необхідно домовитись, яким чином буде здійснюватись співфінансування медичного закладу Вашковецькою та Новодністровською громадами, аби отримувати допомогу могли жителі всіх громад» - додає Василь Козак.

Варто наголосити, що мається на увазі не компенсація за надані послуги та ліки, мається на увазі дольова участь в питаннях утримання райлікарні, щоб в закладі було тепло, світло, чисто, належним чином працювали всі системи, постійно був в  наявності кисень.

За результатами наради, представникам Вашковецької та Новодністровської територіальних громад були надані розрахунки потреби в коштах, на зазначені вище цілі, на 2021 рік. Варто відмітити, що згідно розрахунків фахівців, для забезпечення належного функціонування районної лікарні у наступному році, потрібно близько 20 мільйонів гривень, це без врахування відшкодування вартості пільгових рецептів. Розподіл витрат здійснювався в розрахунку від кількості населення кожної громади. Відтак, на бюджет Сокирянської територіальної громади припадає понад 68 % фінансування - від загальної суми, необхідної для утримання КНП «Сокирянська лікарня», на бюджет Вашковецької громади – близько 10 %, на Новодністровcьку громаду трохи більше 20 %.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь