Сокирянське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області інформує

 

 

  • Для реєстрації на платформі запрошуються:

 

- військово-цивільні адміністрації;

- підприємства-виробники продукції;

- торговельні мережі та просто крамниці;

- спілки й організації, що займаються формуванням та доставленням гуманітарних вантажів.

За допомогою платформи можна:

- визначити потреби конкретної військово-цивільної адміністрації та забезпечити цільове формування та потрапляння гуманітарної допомоги;

- знайти покупця для власного комерційного товару;

- знайти та замовити необхідні для виробництва інгредієнти у діючих виробництв та експортерів;

- залишити власну потребу/замовлення в продуктах на гуманітарній та комерційній основах.

 

  • Реєстрація та робота на платформі безкоштовна. Ознайомитися з інструкцією користувача можна на завантажувальній сторінці платформи (https://dpss.creatio.com/Login/SspLogin.aspx).

 

 

                                    Сокирянське управління Головного управління                    

                                       Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

                                    тел.. 2-12-51

 

Пам’ятка попередження щодо отруєння грибами

 

         Г Р И Б И    - це цінний харчовий продукт, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування. Навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.

        В той же час треба враховувати й той факт, що гриби  погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

       Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців.

       Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

         По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі.

      По-друге, дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.

     Далі, нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків.Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;

- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних і залізниць;

- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;

- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;

- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми; Гриби особливо небезпечні для дітей! Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини "перебудовується" лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває!

-Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

- Для запобігання отруєнню грибами звертайтеся до спеціалістів лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, які кваліфіковано проведуть лабораторні дослідження якості грибів. При проведенні органолептичних досліджень грибів в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи ринків  часто зустрічаються разом з їстівними і отруйні гриби, які мають видову належність і схожість між собою;

-  Купуючи гриби на агропродовольчих ринках, звертайте увагу на наявність експертного висновку на продукцію, який видається ветеринарними фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

- Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.

- Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!

      У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.

      Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

       Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

       Перша допомога при отруєнні грибами:

     Викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стануть чистими.

     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

        З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю. Але поки прийде лікар, не годувати.           

      Забороняється:

Категорично заборонено вживати алкоголь, оцет, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

     Запамятайте:  аби не отруїтися грибами, слід дотримуватись певних правил. Пильність, здоровий глузд та розуміння - запорука безпечності та життя. 

 

  Сокирянське управління Головного управління

 Держпродспоживслужби в  Чернівецькій області

Інформаційна памятка для аграріїв, пасічників та місцевої влади щодо захисту бджіл

    Через війну, розвязану росією проти України, значних втрат зазнає, зокрема, вітчизняне бджільництво. Це пов’язано з цілою низкою факторів: руйнування пасік внаслідок обстрілів та свідомого знищення окупантами; неможливість догляду за вцілілими пасіками через окупацію територій чи бойові дії; скорочення посівних площ під соняшник та заміна їх на злакові, які не є медоносами.

    У цей воєнний час важлива максимально ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл, і забезпечити виробництво усіх видів с/г  продукції.

   З огляду на й так складну ситуацію в цій галузі, Мінагрополітики розробило рекомендації для аграріїв та пасічників щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

   Отже, правило №1 для аграріїв – не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл.

    За можливості – впроваджувати екологічно безпечні, нехімічні методи захисту рослин.

    Аграрії мають повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин за три доби та звертаємо увагу, що заборонено це робити без наявності допуску (посвідчення) на право використовувати пестициди й агрохімікати.

    Усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

   Пасічників Мінагрополітики закликає своєчасно здійснювати клінічний огляд бджіл та контроль хвороб. Для пасічників правило № 1 – ізолювати бджіл у вуликах в разі застосування засобів захисту рослин або вивезти пасіку в безпечне місце.

І   нформувати органи самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки. Якщо такі перевезення припадають на комендантську годину, обов’язково узгоджувати дії з військовою адміністрацією та поліцією.

   Органи місцевого самоврядування слід повідомляти про: місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки); час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; свою контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти).

   Зареєструвати пасіку, отримати її ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, інформувати Держпродспоживслужбу про зміни в роботі паски.

   Органам місцевого самоврядування Мінагрополітики рекомендує зареєструвати пасіку та вести журнал обліку пасік. Крім того, нагадуємо, що місцева влада затверджує склад постійно діючої Комісії зі встановлення факту отруєння бджіл, куди належать представники Держпродспоживслужби, органу місцевого самоврядування та Нацполіції. Якщо власник пасіки виявив загибель бджіл, Комісія збирається невідкладно. Вона уповноважена, зокрема, й ініціювати питання щодо притягнення до відповідальності осіб за порушення ними норм законодавства у сфері бджільництва.

    Мінагрополітики, обласні військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, аграрії та пасічники наразі мають сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб мінімізувати випадки отруєння бджіл, сприяти підвищенню врожайності та охороні навколишнього середовища, в якому нам жити після Перемоги. Сьогодні кожен на своєму фронті працює, аби врятувати життя.

                                                  Сокирянське управління Головного управління

                                                  Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь