Сокирянське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області інформує

 

Утримання тварин в домашніх умовах

 

 

    У зв’язку із складною епізоотичною ситуацією щодо сказу тварин, наявністю значної  кількості безпритульних тварин на території населених пунктів області, не привитих проти сказу, великою популяцією лисиць  та системною реєстрацією укусів людей тваринами, з метою забезпечення епізоотичного благополуччя та недопущення виникнення даного захворювання серед людей.  Керуючись Законами України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про ветеринарну медицину”, “Про захист населення від інфекційних хвороб», а також Постановою КМУ від 24 червня 2022 р. №720 «Про затвердження порядку регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створених діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах, організаціях чи повернення до ареалу перебування (місць вилову)». Сокирянське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області спільно з органами місцевої влади звертається до всіх мешканців Сокирянщини з основними вимогами, правилами та умовами утримання дрібних тварин (котів, собак) в домашніх умовах.

-  При додержані вимог дозволяється утримувати:

•    домашніх тварин - у квартирах, де проживає кілька сімей, - лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. При цьому не дозволяється утримувати домашніх тварин у місцях загального користування, крім випадків погодження усіх співвласників будинку чи нежитлової будівлі;

•    домашніх тварин - у "зоокутках" дитячих, освітніх, наукових, санаторно-курортних і оздоровчих закладів - з дозволу відповідного органу за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини;

•    домашніх тварин - у вільному вигулі на ізольованій добре огородженій території (в ізольованому приміщенні);

•    домашніх тварин – юридичним особам: для охорони – в обладнаних приміщеннях, у вольєрах або в розподільниках;

•    собак - без повідків і намордників під час оперативного використання правоохоронними органами, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

Особи, які утримують домашніх та інших тварин зобов’язані:

- дотримуватися правил громадського порядку, ветеринарних норм, не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб, не створювати загрози для безпеки людей;

- забезпечувати їм необхідні умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, відповідно до вимог чинного законодавства;

- дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримуються тварини (місце постійного утримання), та норм співжиття;

- реєструвати тварин віком від трьох місяців і старше. При реєстрації таких тварин їхнім власникам видаються реєстраційні посвідчення та роз'яснюються правила їх утримання;

- зареєструвати новопридбаних тварин протягом десяти днів від дати їх придбання;

- тримати сторожових собак лише в закритих дворах із висотою огорожі, що виключає можливість втечі. Про наявність таких собак застерігати написом біля входу та по периметру об'єкта або території;

- забезпечити наявність намордника (для собак та інших тварин, які мають потенційно небезпечний характер), повідця, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її постійного утримання;

- не допускати забруднення приміщень, сходових клітин та інших місць загального користування в будинках, дворах і на вулицях екскрементами тварин;

- прибирати екскременти за своїми тваринами;

- при неможливості подальшого утримання домашньої або дикої тварини вона повинна бути передана іншому власнику або здана у притулок;

- у разі смерті тварини у місячний термін повідомити заклад ветеринарної медицини, який видав реєстраційне посвідчення, для внесення змін до загальної бази даних домашніх непродуктивних тварин;

- здійснювати перевезення домашніх тварин усіма видами транспорту загального користування з додержанням правил, чинних на цьому виді транспорту, з обов'язковим забезпеченням безпеки людей;

- регулювати приплід тварин, у тому числі шляхом стерилізації;

- відшкодовувати фізичним та юридичним особам збитки, що нанесені тваринами, у визначеному чинним законодавством порядку.

Особа, яка утримує тварину, зобов’язана забезпечити своєчасне надання їй ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо). Власник домашньої тварини зобов’язаний попереджувати можливість її захворювання способом періодичних оглядів і вакцинацій.

  У разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання особа, яка її утримує, зобов'язана негайно ізолювати таку тварину і звернутися до ветеринарного лікаря.

-  Ветеринарні процедури щодо тварин можуть здійснювати тільки особи, які мають відповідну фахову освіту.

-  Мешканцям та гостям територіальної громади області забороняється:

•    продавати собак і котів та інших тварин у невстановлених для цього місцях;

•    утримувати собак, котів та інших тварин у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходах, горищах тощо).

•    організовувати стихійні годівниці для безпритульних та бездоглядних тварин, несанкціонований прикорм тварин у місцях максимальної концентрації людей;

•    відпускати собак на само вигул;

•    пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, використання у розважальних або комерційних цілях матеріалів, які демонструють жорстоке поводження з тваринами;

•    отруєння тварин будь-якими засобами.

Реєстрація домашніх тварин

- Процедура та порядок реєстрації домашніх тварин, що утримуються фізичними та юридичними особами регулюються чинним законодавством України.

- Реєстрацію домашніх тварин проводять заклади ветеринарної медицини (Сокирянська районна державна лікарня ветеринарної медицини, м. Сокиряни, вул. Бірюкової, 2-А, тел.. 2-15-91, 2-10-96).

Реєстрація проводиться з метою:

•    єдиного обліку цих тварин у місті, у т. ч. для організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам;

•    контролю за чисельністю безпритульних тварин;

•    здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог;

•    забезпечення епізоотичного благополуччя;

•    вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням тварин.

    Заклад ветеринарної медицини у п’ятиденний термін з моменту реєстрації видають власнику зареєстрованої тварини реєстраційне посвідчення та ознайомлюють з ветеринарно-санітарними вимогами до її утримання.

- Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини, крім випадків втрати або пошкодження реєстраційного посвідчення. Для проведення реєстрації власникам домашньої тварини також надається паспорт, відповідний документ, який підтверджує право власності на цю тварину, ветеринарний документ встановленого зразка на тварину з відміткою про проведення необхідних досліджень та щеплень.

- Перереєстрація домашніх тварин проводиться у разі зміни місця проживання чи реєстрації власника або зміни власника. При перереєстрації видається нове посвідчення про реєстрацію без зміни реєстраційного номера, крім випадків, коли реєстрація була проведена в іншому населеному пункті. Домашні тварини, власники яких не здійснили перереєстрацію, вважаються незареєстрованими.

  Службою ветеринарної медицини Сокирянщини згідно чинного законодавства та положення про Сокирянську районну державну лікарню ветеринарної медицини проводиться надання лікувально – профілактичних послуг в цілому, згідно планових робіт та за зверненнями громадян, а також реєстрація, ідентифікація, паспортизація тварин, в тому числі чипування, виписка ветеринарних документів та інші послуги, оплата за які здійснюється згідно Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №395 від 25.02.2022 р. «Про внесення змін до Наказу аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року №96».       

     Щоб дійсно скоротити популяцію безпритульних тварин необхідно вибрати метод, який з екологічної та етичної точки зору є - поголовна стерилізація з послідуючим випуском здорових і неагресивних тварин в середовище їх утримання ( ціна стерилізації тварин : суки, кішки 1 голова -354.19; кобеля, кота – 267,55 без урахування лікувальних препаратів та матеріалів).

     Фізичні та юридичні особи, які утримують собак, котів і диких тварин, зобов’язані виконувати вимоги нормативно-правових актів у цій сфері, санітарно-гігієнічних норм, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

 

 

Співпраця Держпродспоживслужби та ЦНАП!

«Розяснення щодо державної реєстрації потужності для субєктів господарювання, що здійснюють виробництво, транспортування, зберігання або продаж харчових продуктів та сировини»

   Сокирянське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Ченівецькій області інформує, що у звязку зі змінами у нормативно-правових актів, якими регламентуються надання адміністративних послуг, а саме розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 № 969-р «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523-р», Субєкти господарювання в усіх локаціях ЦНАП отримують наступні послуги Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області:

- Державна реєстрація потужностей операторів ринку;

- Внесення змін до відомостей Державного реєстру потужностей операторів ринку;

- Внесення відомостей про припинення використання потужності до Державного реєстру потужностей операторів ринку використання потужності.

   Суб’єкти господарювання які провадять діяльність у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, згідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», від 23 грудня 1997 року № 771/97- ВР зі змінами зобов’язані зареєструвати потужності.

  В Офіційному віснику України 08.04.2016 року опублікований наказ Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 “Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам”, зареєстрований в Мін’юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 та розпочато процес державної реєстрації потужностей.

   Підлягають реєстрації потужності які не потребують отримання експлуатаційного дозволу:

1. Оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажею харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10° C, залишаючись придатними для споживання людиною.

 2. Заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерія тощо).

 3. Потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження.

    Державну реєстрацію потужностей проводить Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області через:

 - Центр надання адміністративних послуг Сокирянської міської ради

за адресою:

м.Сокиряни,

вул.Шевченка, 3;

Телефон: 20-01-11;  2-11-71;

E-mail mick-rada@ukr.net;

 

- Центр  надання адміністративних послуг Новодністровської   міської  ради за адресою:

м.Новодністровськ,

м- район «Діброва», 1-в;

Телефон: (  037)41-33- 289 ;

E-mail: cnapnovodnistrovsk@ukr.net

 

- Відділ організації надання адміністративних послуг Вашковецької сільської ради за адресою:

с. Вашківці,

вул. Грушевського, будинок, 22

 60222, Чернівецька область,

Дністровський район,

E-mail: cnapsok@ukr.net

 

-  Єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал Дія) при наявності особистого цифрового підпису.

 

  На безоплатній основі необхідно надати заяву до Центр надання адміністративних послуг не пізніше 10 календарних днів до початку роботи потужностей, та на об’єкти які вже працюють, заява пишеться на ім’я начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області відповідної форми. До заяви додати додаткову інформацію про державну реєстрацію потужності найменування, ідентифікаційний код згідно Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадським формувань, місцезнаходження або прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків та асортиментний перелік харчових продуктів, виробництва та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого-, середнього або великого підприємництва). За результатами розгляду заяви про державну реєстрацію потужностей операторів ринку Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  приймається рішення про реєстрацію або відмову у ній.

  Також підписом під заявою оператор ринку підтверджує, що потужність не використовуватиметься для виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження, що потребують отримання експлуатаційного дозволу.

 Потужностям у реєстрі присвоюється особистий реєстраційний номер, протягом 15 днів після отримання заяви оператора ринку.

  Звертаємо увагу операторів ринку, що харчовий продукт – це речовина або продукт (не перероблений, частково перероблений або перероблений), призначений для споживання людиною. До харчових продуктів належать напої (в тому числі питна вода), жувальна гумка та будь яка інша речовина, що спеціально включена до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки.

    Тобто всі потужності,об’єкти (магазини, супермаркети, кафе, бари, ресторани, діяльність з доставки готових страв, напоїв, а також кейтерингу, виїзні кухні, аптеки,  та інші) де проводиться реалізація харчових продуктів підлягають державній реєстрації.

    Нагадуємо,  що відповідно до  ст. 65 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» встановлена відповідальність операторів ринку за порушення законодавства  про безпечність та окремі показники якості харчових

 продуктів. За виробництво,  зберігання  харчових  продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог законодавства, накладається штраф:

  • на юридичних осіб – у розмірі від 23 до 30  мінімальних заробітних плат 
  • на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від 8 до 15 мінімальних заробітних плат.

   Згідно зі ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, які не зареєстровані.

 

 Закликаємо операторів ринку, які не зареєстрували свої потужності, не зволікати з подачею заяв.

 

Більш детальну інформацію стосовно державної реєстрації потужностей Ви зможете отримати за номером телефону: 2-12-51.

 

Сокирянське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Чернівецькій області

 

 

Держпродспоживслужба

Сокирянського управління інформує про

 небезпеку сказу та необхідність його

 профілактики

 

    

Сказ – це гостра зоонозна вірусна хвороба. До сказу сприйнятливі всі теплокровні, в тому числі і людина. Зазвичай захворювання проявляться паралічами та закінчуються смертю.

Захворювання на сказ поширене майже по всьому світі. Хоча, наразі в країнах Західної Європи, Північної Америки, в Японії та Південній Кореї хвороба поборена та не реєструється.

 Чернівецькою регіональною державною лабораторією  Державної служби Украіни з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів  підтверджено діагноз на  сказ кота (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу від31.05.2022р. №3001226 п.п.м/22) виявлено в селі Клішківці на Хотинщині.  

   Основним джерелом хвороби в Україні є бродячі (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які також є й резервуаром вірусу в природі.

   Зараження на сказ відбувається під час укусу, а також коли слина хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки.

    В слині вірус з’являється ще за 8-10 діб до появи клінічних ознак хвороби. Тобто будь-який покус твариною може бути потенційно небезпечним і нехтування отриманням кваліфікованої ветеринарної або медичної допомоги може призвести до смерті.

    Інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання) може варіюватися від кількох днів до кількох місяців. Але як тільки з’являються симптоми сказу, хвороба незмінно закінчується смертю як для тварин, так і для людей.

     При захворюванні на сказ перші симптоми можуть бути неспецифічними: спостерігається млявість, лихоманка, блювота та анорексія. Через декілька днів (іноді тижнів, місяців) ознаки можуть прогресувати до нервових розладів, порушень координації, слабкості та паралічу, утрудненого дихання та ковтання, надмірного слиновиділення, аномальної поведінки, агресивності та/або самокалічення.

   Діагностування сказу при житті не розроблено! Остаточний діагноз ставлять лише після загибелі за допомогою вірусологічних досліджень.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

У слині, що виділяє хвора тварина, вірус сказу може зберігатися близько 24 год, в гниючих трупах – 2-3 тижні, в ґрунті – 2-3 міс.

 Основною профілактикою захворювання сказом- це є вакцинація диких та домашніх тварин, з дотриманням схеми профілактичної вакцинації тварин.

З огляду на викладене, Сокирянське управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує, що на Сокирянщині зберігається стабільна епізоотична  ситуація щодо сказу тварин. Останній випадок сказу тварин був в 2017 році.

Наявність невакцинованих тварин, це не лише проблема Сокирянщини чи нашої країни, це глобальне питання всього світу. Воно пов’язано з недостатньою обізнаністю громадян щодо небезпечності сказу для тварин та населення, а також легковажності власників домашніх улюбленців з одночасним непорозумінням заходів профілактики.

     Під контролем Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області щорічно проводяться заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. В межах Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і  паразитарних хвороб  тварин в Україні на 2011 рік погоджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 р. №1 проводилась пероральна імунізація лисиць повітряним розподілом принад з вакциною за допомогою авіатранспорту в вересні 2021 р. Так з початку  2022 року  вакциновано 905 голів тварин в тому числі 707 голів собак та 198 голів котів.

    Звертаючись до власників тварин нагадуємо про Вашу персональну відповідальність за здоров’я своїх домашніх улюбленців, дотримуватись діцючих правил утримання собак,котів і хижих тварин (своєчасне щеплення та дотримання схеми щеплення, собак утримувати постійно на привязі чи у вольєрах).

    Додатково повідомляємо, що власники тварин несуть адміністративну відповідальність у разі відмови спеціалістам Держпродспоживслужби у проведенні домашнім тваринам щеплень проти сказу. Керуючись ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», ст. 107 Кодексу України про адміністративні правопорушення, п. 2.2. інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» громадяни (власники тварин) можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності та оштрафовані на суму від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отримати послугу з вакцинації своїх домашніх улюбленців власники тварин можуть в  державній районній лікарні ветеринарної медицини
за наступною адресою:

Сокирянська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Сокиряни, вул. Бірюковоі, 2

2-10-96,2-15-91

                                      

 

Шановні жителі Сокирянщини!

 Сокирянське управління ГУДПСС в Чернівецькій області звертається до всіх мешканців Сокирянщини   та м. Новодністровськ щодо врахування  важливої інформації санітарно – гігієнічних вимог до води питної з метою попередження, застереження населення, від виникнення  хвороб  пов’язаних з споживанням води питної.

      Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо  воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

   Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі – неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.  

   Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  •  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо.

  • мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

  • мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

     Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода  на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити  питну воду можуть  і весняні паводки,  дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води  і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком  до трьох років, при  приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами  та  виникати захворювання «метгемоглобінемія».

   Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води  і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.

           Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води, а також утворення стихійних смітезвалищ та забруднення  навколишнього середовища.   Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами  відбувається при просочуванні у колодязь води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води. Виживання патогенних збудників у воді різне і залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного та мікробного складу, інсоляції і аерації, властивостей збудників  та ін.

        Закономірно, що коли в процесі виробництва забруднюються водні ресурси, то здоров’я людей, що споживають цю воду, починає погіршуватися. Вода питна – це продукт, який повинен відповідати гігієнічним вимогам. Вода має бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні показники та нешкідливий хімічний склад. Контролю підлягає вода, призначена для задоволення питних і господарсько-побутових потреб на всіх стадіях її виробництва та доведення до споживачів, а також об’єкти централізованого питного водопостачання, у тому числі очисні  споруди, насосні станції, водопровідні мережі, інші об’єкти нецентралізованого питного водопостачання (шахтні колодязі, свердловини). Згідно з чинним законодавством (стаття 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та статтею 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення») виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання, та є балансоутримувачем.

         Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:

  -  Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. №2918-III;

  - ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ №400 від 12.05.2010 р.;

 -  ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».

   - ЗУ «Про місцеве самоврядування»

   - Наказ МОЗ України № 173 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів»

  - Наказ № 145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій та населених місць»

Відповідно до цих нормативно-правових актів, кожна інженерна споруда нецентралізованого водопостачання (колодязь, бювет, каптаж джерела) повинна мати санітарний паспорт, у якому вказано власника, кількість користувачів, дату введення в експлуатацію і останнього ремонту, технічні показники, санітарно-гігієнічну характеристику, відомості про державний санітарно-епідеміологічний нагляд за утриманням джерела. Для здійснення централізованого водопостачання та водовідведення необхідно отримувати ліцензію. Для цього організація повинна мати: необхідну матеріально-технічну базу, персонал відповідної кількості із необхідним освітнім та кваліфікаційним рівнем, атестовану лабораторію для виробничого контролю (або договір з такою лабораторією), відомості про обсяги видобування, виробництва та транспортування води, прилади для її обліку, відомості про технічні характеристики мереж, споруд та інших об’єктів, їхні схеми.

Якість води, яку споживають люди , контролюють з певною періодичністю залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване), відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вміст шкідливих речовин у воді як централізованого водопостачання, так і нецентралізованого не повинен перевищувати гранично припустимих норм, вказаних у ДСанПіН 2.2.4-171-10. Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді потрібно усувати їх наявність шляхом встановлення фільтрів на джерела водопостачання. Останнім часом з’явилася велика кількість бутильованої води, фільтрів для очищення від різних видів забруднень, в тому числі важких металів. Це дає змогу споживачеві отримати воду гарної якості й цілком корисну для здоров’я.

     Якщо  охарактеризувати  та провести аналіз санітарно – епідеміологічного нагляду у сфері питного водопостачання населення Сокирянщини  в т.ч м. Новодністровськ та Вашковецька ТГ, хотів би зауважити, що відповідальним за водопостачання в     м. Сокиряни є КП «Сокиряни-благоустрій», аналогічно в                 м. Новодністровськ ДКП управління «Тепловодоканал», централізоване водозабезпечення в м. Сокиряни  здійснюється з двох джерел: каптаж джерела «Шипіт» та артсвердловини РТП ,  де в відокремлених спорудах встановленні автоматні дозаторні установи для знезараження води питної,  постійно без перервно, згідно виробничого контролю безпечності та якості питної води з урахуванням санітарних норм. Крім того, згідно робочої виробничої програми контролю на підприємствах питного водопостачання,  яка розробляється  КП « Благоустрій» та ДКП «Водоканал»  за погодженням Держпродспоживслужби, на центральній мережі водопостачання  визначено 7 та 5 контрольних точок на яких щомісячно проводиться плановий контрольний відбір води питної, для дослідження на показники  безпечності та якості.

   Під час  дії воєного стану керуючись указом Президента  та  Наказом МОЗ з 24.02.2022 року відбір води  щоденно  проводиться  з метою посиленого контролю за якістю та безпечністю води,  та убезпечення населення в т ч дитячого населення  запобігання спалахів інфекційних та інвазійних захворювань пов’язаних з водним шляхом передачі та змоги оперативного реагування  на негативні фактори різного характеру, чи виробничого, природного, екологічного, людського та інших).

     Якщо враховувати ситуацію по якості води водопровідної з 2017 року коли було зареєстровано масове отруєння людей в           м. Сокиряни то за результатами дослідження води питної в 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 картина покращилася, що свідчить про проведення ряд заходів та посилення контролю по даному питанню з боку Держпродспоживслужби, органів місцевої влади,  комунальних підприємств та інших заінтересованих субєктів. 

   Але при підвищені температурних режимів  навколишнього  середовища, періодичності опадів, а також враховуючи, що водопровідна мережа  в м. Сокиряни становить 12068 м, в                м. Новодністровськ 19 000 м і є застарілої  конструкції, можливого застою води, надмірне споживання чи промивання  системи під надмірним тиском та подальше пошкодження труб, аварії різного характеру та інші фактори, все це може спричинити до ризиків часткового забруднення водопровідної мережі та впливу на безпечність та якість  води.

   Також хотів би наголосити, що зареєстрованих пунктів розливу води на території Сокирянської ТГ, Вашковецької ТГ та                    м. Новодністровськ які можуть працювати згідно чинного законодавства відсутні.

 

      Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня через воду, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:

-   для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду, яка реалізовується в мережах магазинів які є зареєстрованими потужностями з наявністю відповідними супровідними документами, які гарантують якість харчових продуктів;

-     не пити воду з випадкових джерел;

- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

-    воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

-     не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

-  кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

-    купатися тільки в спеціально відведених місцях.

 

    При виникненні різних питань в  сфері покладених повноважень на Держпродспоживслужбу просимо звертатися за адресою             м. Сокиряни вулиця Центральна, 67.

       Контактний телефон 2-12-51

 

 

 

Вимоги щодо місць масового відпочинку людей на водних об’єктах

 

У  зв’язку з настанням оздоровчого сезону суб’єктам господарювання необхідно створити відповідні умов на місцях масового відпочинку (пляжах) для безпечного відпочинку населення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області  нагадує, що на  території пляжу повинні міститися:

  • питні фонтанчики з підведенням   питної  води,  призначеної  для  споживання  людиною. Відстань   між фонтанчиками   не   повинна   перевищувати   200   м.   Відведення використаних вод дозволяється в проточні водойми  на  відстані  не менше  100  м  за течією від межі пляжу.  Забороняється відведення води з питних фонтанчиків у місця, непризначені для цього;
  • відкриті   і   закриті   роздягальні,   павільйони   для роздягання,  гардероби, які слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів,  дозволених до використання  Міністерством охорони здоров'я України;
-    громадські вбиральні з розрахунку одне місце на 75 відвідувачів. Відстань від громадських вбиралень  до  місця  купання  має  бути  не менше ніж 50 м і не більше ніж 200 м

   -   урни, які необхідно розташовувати на відстані 3-5 м від смуги зелених  насаджень і не менше ніж 10 м від урізу води. Відстань  між установленими урнами не повинна перевищувати 25м. Контейнери  для  зберігання побутових   відходів   слід встановлювати  поза  межами  прибережної  захисної  смуги  річок і водойм та пляжної  зони  з  розрахунку  один  контейнер  місткістю 1,1 куб.м. на 2500кв.м площі пляжу.

Також, в місцях відпочитку повинні бути організовані медичні  пункти  та рятувальні станції.
               Власники чи балансоутримувачі пляжів, у процесі їх експлуатації, повинні забезпечити прибирання берега, зеленої зони і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне перевезення зібраних відходів. З метою профілактики гельмінтозів на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням зібраних відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску.
               Об'єкти обслуговування населення, що розташовуються на пляжах, повинні бути забезпечені централізованими системами водопостачання та водовідведення. У разі відсутності централізованих інженерних мереж необхідно влаштовувати систему водопостачання для кожного окремого об'єкта та локальні очисні споруди водовідведення і розміщувати їх поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони.
             До початку роботи пляжу  територію пляжу необхідно  підсипати чистим піском або галькою. Важливим аспектом готовності пляжу до відкриття сезону є відповідність питної води, води відкритих водоймищ та грунту вимогам чинного законодавства. 

      Дані вимоги передбачено такими нормативно-правовими актами санітарного законодавства :

  • розділом ІV Прибирання об'єктів з відособленою територією  «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць»,  що затверджені наказом МОЗ України від 17.03.2011 року №145;
  • ДСанПіН 2.2.4171-10 «Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400;
  • Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів що затверджені наказом МОЗ України від 19.06.1996 року №173.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2002 року № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах», керівники підприємств, установ та організацій, які використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей, та організатори масових заходів відповідають за охорону життя людей у межах закріпленої ділянки водної поверхні чи прибережної частини акваторії. Умови використання водних об’єктів погоджуються відповідно до чинного законодавства України.

   Головне управління буде рекомендувати  відпочинок на воді тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і купатися у водоймах, за умов дотримання безпечності показників води, що підтверджено лабораторно.

 

 

  • Для реєстрації на платформі запрошуються:

 

- військово-цивільні адміністрації;

- підприємства-виробники продукції;

- торговельні мережі та просто крамниці;

- спілки й організації, що займаються формуванням та доставленням гуманітарних вантажів.

За допомогою платформи можна:

- визначити потреби конкретної військово-цивільної адміністрації та забезпечити цільове формування та потрапляння гуманітарної допомоги;

- знайти покупця для власного комерційного товару;

- знайти та замовити необхідні для виробництва інгредієнти у діючих виробництв та експортерів;

- залишити власну потребу/замовлення в продуктах на гуманітарній та комерційній основах.

 

  • Реєстрація та робота на платформі безкоштовна. Ознайомитися з інструкцією користувача можна на завантажувальній сторінці платформи (https://dpss.creatio.com/Login/SspLogin.aspx).

 

 

                                    Сокирянське управління Головного управління                    

                                       Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

                                    тел.. 2-12-51

 

Пам’ятка попередження щодо отруєння грибами

 

         Г Р И Б И    - це цінний харчовий продукт, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування. Навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.

        В той же час треба враховувати й той факт, що гриби  погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

       Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців.

       Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

         По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі.

      По-друге, дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.

     Далі, нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків.Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;

- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних і залізниць;

- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;

- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;

- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми; Гриби особливо небезпечні для дітей! Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини "перебудовується" лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває!

-Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

- Для запобігання отруєнню грибами звертайтеся до спеціалістів лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, які кваліфіковано проведуть лабораторні дослідження якості грибів. При проведенні органолептичних досліджень грибів в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи ринків  часто зустрічаються разом з їстівними і отруйні гриби, які мають видову належність і схожість між собою;

-  Купуючи гриби на агропродовольчих ринках, звертайте увагу на наявність експертного висновку на продукцію, який видається ветеринарними фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

- Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.

- Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!

      У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.

      Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

       Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

       Перша допомога при отруєнні грибами:

     Викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стануть чистими.

     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

        З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю. Але поки прийде лікар, не годувати.           

      Забороняється:

Категорично заборонено вживати алкоголь, оцет, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

     Запамятайте:  аби не отруїтися грибами, слід дотримуватись певних правил. Пильність, здоровий глузд та розуміння - запорука безпечності та життя. 

 

  Сокирянське управління Головного управління

 Держпродспоживслужби в  Чернівецькій області

Інформаційна памятка для аграріїв, пасічників та місцевої влади щодо захисту бджіл

    Через війну, розвязану росією проти України, значних втрат зазнає, зокрема, вітчизняне бджільництво. Це пов’язано з цілою низкою факторів: руйнування пасік внаслідок обстрілів та свідомого знищення окупантами; неможливість догляду за вцілілими пасіками через окупацію територій чи бойові дії; скорочення посівних площ під соняшник та заміна їх на злакові, які не є медоносами.

    У цей воєнний час важлива максимально ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл, і забезпечити виробництво усіх видів с/г  продукції.

   З огляду на й так складну ситуацію в цій галузі, Мінагрополітики розробило рекомендації для аграріїв та пасічників щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

   Отже, правило №1 для аграріїв – не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл.

    За можливості – впроваджувати екологічно безпечні, нехімічні методи захисту рослин.

    Аграрії мають повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин за три доби та звертаємо увагу, що заборонено це робити без наявності допуску (посвідчення) на право використовувати пестициди й агрохімікати.

    Усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

   Пасічників Мінагрополітики закликає своєчасно здійснювати клінічний огляд бджіл та контроль хвороб. Для пасічників правило № 1 – ізолювати бджіл у вуликах в разі застосування засобів захисту рослин або вивезти пасіку в безпечне місце.

І   нформувати органи самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки. Якщо такі перевезення припадають на комендантську годину, обов’язково узгоджувати дії з військовою адміністрацією та поліцією.

   Органи місцевого самоврядування слід повідомляти про: місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки); час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; свою контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти).

   Зареєструвати пасіку, отримати її ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, інформувати Держпродспоживслужбу про зміни в роботі паски.

   Органам місцевого самоврядування Мінагрополітики рекомендує зареєструвати пасіку та вести журнал обліку пасік. Крім того, нагадуємо, що місцева влада затверджує склад постійно діючої Комісії зі встановлення факту отруєння бджіл, куди належать представники Держпродспоживслужби, органу місцевого самоврядування та Нацполіції. Якщо власник пасіки виявив загибель бджіл, Комісія збирається невідкладно. Вона уповноважена, зокрема, й ініціювати питання щодо притягнення до відповідальності осіб за порушення ними норм законодавства у сфері бджільництва.

    Мінагрополітики, обласні військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, аграрії та пасічники наразі мають сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб мінімізувати випадки отруєння бджіл, сприяти підвищенню врожайності та охороні навколишнього середовища, в якому нам жити після Перемоги. Сьогодні кожен на своєму фронті працює, аби врятувати життя.

                                                  Сокирянське управління Головного управління

                                                  Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь