Відкрите звернення Сокирянського міського голови до депутатів Новодністровської міської ради стосовно участі у співфінансуванні районної лікарні

Дата: 21.12.2020 16:10
Кількість переглядів: 1122

Шановні колеги!

 

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.05.2020 №595-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Чернівецької області» завершено процес формування об’єднаних територіальних громад. Вказаним документом передбачено утворення на території колишнього Сокирянського району Сокирянської, Вашковецької та Новодністровської територіальних громад. Відтак, утримання закладів освіти, культури, охорони здоров’я та низка інших важливих питань переходять до повної компетенції місцевих рад новоутворених громад. Як наслідок, фінансування зазначених установ покладається на місцеві бюджети.

На території Сокирянської громади знаходиться комунальне некомерціне підприємство «Сокирянська районна лікарня», яке надає медичні послуги жителям Сокирянської, Вашковецької та Новодністровської територіальних громад. Так, Національна служба здоров’я України, згідно укладених угод, компенсує районній лікарні послуги надані лікарями пацієнтам – тобто мінімальну заробітню плату, а також кошти для придбання медикаментів та розхідних матеріалів, передбачених національним переліком основних лікарських засобів. Всі решту витрат, як то, наприклад, оплата комунальних послуг, придбання медичних товарів та послуг, поточні ремонти примішень, техніки, систем водо та енергопостачання, водовідведення, придбання кисню, продуктів харчування для стаціонарних відділень та інше  – здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

Згідно розрахунків фахівців, на утримання районної лікарні, з урахування послуг, які надаються мешканцям згаданих громад, на забезпечення належного функціонування закладу у 2021 році необхідно близько 20 мільйонів гривень. Звертаємо увагу, що до розрахунків було включено тільки витрати на оплату комунальних послуг, придбання медичних товарів та послуг, поточні ремонти примішень, техніки, систем водо та енергопостачання, водовідведення, придбання кисню, продуктів харчування для стаціонарних відділень та інше. Ми відкрито повідомляємо, що Сокирянська міська рада буде не в змозі самостійно фінансувати  районну лікарню, при умові надання медичних послуг також і жителям Новодністровської громади.

Варто зауважити, що 7 грудня 2020 року в Сокирянській міській раді відбулась нарада за участю Сокирянського міського голови Василя Козака, Вашковецького сільського голови Івана Янка та секретаря Новодністровської міської ради Василя Лутчака, а також директора КНП «Сокирянська районна лікарня» та фінансистів. Присутнім на зустрічі представникам громад було доведено всі зроблені фахівцями розрахунки потреби у фінансуванні районної лікарні у 2021 році. Так, у наступному році, потрібно близько 20 мільйонів гривень, це без врахування відшкодування вартості наданих лікарями медичних послуг та придбання медикаментів. Розподіл витрат здійснювався в розрахунку від кількості населення кожної громади. Відтак, на бюджет Сокирянської територіальної громади припадає понад 68 % фінансування - від загальної суми, необхідної для утримання КНП «Сокирянська лікарня», або понад тринадцять з половиною мільйонів гривень, на бюджет Вашковецької громади – близько 10 %, або близько двох мільйонів гривень, та на Новодністровcьку громаду трохи більше 20 % - близько чотирьох мільйонів гривень. Про розроблені розрахунки керівники громад також  були повідомлені письмово.

Однак, листом від 16 грудня 2020 року №2741, Новодністровська міська рада повідомила КНП «Сокирянська районна лікарня»  про те, що в бюджеті міста немає можливості планувати асигнування на потреби Сокирянської районної лікарні.

В бюджеті Сокирянської міської ради кошти на забезпечення фінансування послуг, які надає районна лікарня жителям міста Новодністровськ, також відсутні.  Ми будемо не в змозі платити за лікування жителів інших громад. І нас, як орган місцевого самоврядування,  глибоко хвилює питання подальшого надання медичних послуг жителям Новодністровської громади. Оскільки розуміння проблеми та бажання її вирішити зі сторони керівництва Новодністровської міської ради відсутнє, звертаємось до депутатів Новодністровської міської ради.

Шановні колеги! Наше завдання відстоювати інтереси людей, які нас обрали. Всіляко сприяти забезпеченню їх належного навчання, виховання, отримання медичних послуг та соціальних гарантій. З метою захисту прав та законних інтересів жителів вашої громади, реалізації їх права на отримання якісних медичних послуг, просимо вас розглянути можливість передбачення в бюджеті міста Новодністровськ на 2021 рік асигнувань, необхідних для функціонування Сокирянської районної лікарні. У разі відсутності дольової участі вашої громади у фінансуванні районного медичного закладу у 2021 році, ми будемо змушені внести додаткові витрати на фінансування районної лікарні, до вартості платних послуг, які будуть надаватись жителям Новодністровської громади.

Сподіваємось на ваше розуміння серйозності ситуації, що склалась, та свідоме ставлення до вирішення проблемного питання.

 

 

 

Міський голова                                                                Василь КОЗАК

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь