Звернення депутатів Сокирянської міської ради щодо вжиття невідкладних заходів з приводу зниження тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Дата: 13.01.2021 12:28
Кількість переглядів: 1481

Фото без опису

Президенту України

Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ

 

Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

 

Голові Комісії НКРЕКП

Валерію ТАРАСЮКУ

Ми, депутати Сокирянської міської ради, Дністровського району, Чернівецької області глибоко стурбовані ситуацією, яка склалась у зв’язку із підвищенням тарифів на оплату житлово-комунальних послуг для населення.

Стрімке зростання вартості послуг газопостачання та енергозабезпечення побутовим споживачам, відсутність прозорого механізму формування тарифів, карантинні обмеження та нестабільна робота  підприємств і установ різних форм власності, а, як наслідок, відсутність стабільного доходу у громадян, спричиняють виникнення соціальної напруги серед населення.

Введення в дію постанови Кабінету Міністрів України № 1325 від 28.12.2020  року, якою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт год та відмінено будь-які пільгові тарифи, а також постанови НКРЕКП від 30.12.2020 №2785, якою з 01.01.2021, якою затверджено тариф, за транспортування 1 куб. м газу, в розмірі 2,30 грн.(без ПДВ) на місяць  викликає невдоволення жителів Сокирянської територіальної громади, спричиняє зародження негативних настроїв у суспільстві.

Як наголошує Уряд, Постанову № 1325 від 28.12.2020  року прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу на електроенергію для населення, однак, фактично документом було відмінено будь-які пільгові тарифи, через що вартість тарифу на електропостачання для населення водночас зросла з 0,90 грн. за 1 кВт/год до 1,68 грн. за 1 кВт/год, тобто на 87%, що для більшості родин є не стрімким, а надстрімким зростанням. Відміна пільгових тарифів окремим категоріям споживачів та встановлення фіксованої плати за енергопостачання у розмірі 1,68грн/кВт год, не залежно від розмірів споживання, негативно вплинуло на громадян. Особливе занепокоєння викликає відміна пільг та підвищення тарифів для тих категорій населення, які перебувають під соціальним захистом держави -  багатодітні та прийомні сім'ї,  дитячі будинки сімейного типу, пенсіонери, одинокі непрацездатні громадяни, ветерани війни.

Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «ЧЕРНІВЦІГАЗ» від 30.12.2020 №2785, визначає, що з 01.01.2021 тариф, за транспортування 1 куб. м газу для потреб населення, які являються клієнтами АТ "Чернівцігаз", становить 2,30 грн.(без ПДВ) на місяць. Даний тариф є одним із найвищих в Україні. Тож, загалом із січня середня вартість газу з урахуванням доставки складатиме не менше 8-9 гривень за кубометр.

Ми, депутати Сокирянської міської ради та Сокирянський міський голова Василь Козак, висловлюємо занепокоєння стосовно негативних настроїв у суспільстві, пов’язаних зі стрімким зростанням цін на комунальні послуги, непрозорими та необґрунтованими діями у сфері регулювання енергетичної галузі. Виходячи з вищевикладеного, звертаємо Вашу увагу на необхідність вжиття невідкладних заходів із вирішення проблемних питань ціноутворення та формування тарифів у сфері житлово-комунальних послуг.

Окрім того, в інтересах жителів територіальної громади, вимагаємо:

- невідкладно проаналізувати  ситуацію, яка склалась у зв’язку із підняттям тарифів на електроенергію та прийняти відповідні нормативно-правові акти, якими громадянам України буде гарантуватись наявність та доступність пільгових тарифів на електропостачання, а також вжити заходів щодо зменшення єдиної фіксованої ціни за постачання електроенергії для побутових споживачів.

- переглянути норми постанови НКРЕКП від 30.12.2020 №2785, якою з 01.01.2021 затверджено тариф, за транспортування 1 куб. м газу, в розмірі 2,30 грн.(без ПДВ) на місяць для потреб населення які являються клієнтами АТ "Чернівцігаз", в частині суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача;

- розробити та запровадити відкриту та зрозумілу для населення методику обрахунку цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, яка має передбачити тільки прямі виробничі витрати та мінімальний рівень рентабельності надавачів послуг. Забезпечити її публічне обговорення;

- при встановленні тарифів на житлово-комунальні послуги неухильно дотримуватись принципів державної політики  та державного регулювання у сфері тарифоутворення, передбачених статями 2 і 30 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, зокрема, у частині регулювання цін на житлово-комунальні послуги, з урахуванням досягнутого рівня соціально-екомічного розвитку та випередження зростання доходів населення над зростанням цін/тарифів на житлово-комунальні послуги.

Висловлюємо сподівання, що викладені зауваження та пропозиції, в інтересах громадян України, будуть враховані. Впевнені, що впровадження запропонованих заходів допоможе врегулювати питання формування тарифів на комунальні послуги, дозволить зменшити соціальну напругу серед населення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь