Полювання на території Сокирянщини повинно здійснюватись в межах чинного законодавства

Дата: 08.02.2021 15:25
Кількість переглядів: 635

 

 

На цьому наголосив Сокирянський міський голова Василь Козак на нараді, яка відбулась сьогодні, 08 лютого, за участю першого заступника міського голови Івана Гангала, заступника начальника відділення поліції №1 міста Сокиряни Дениса Урсатія, інспектора з контролю за обігом зброєю Іллі Якубини, директора державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» Олександра Чебана та директора відокремленого підрозділу громадської організації «Українське товариство мисливців і рибалок» в Сокирянському районі В’ячеслава Рудько. Зокрема, обговорено питання незаконного полювання в лісових угіддях громади.

Як зауважив В’ячеслав Рудько, сезон полювання на копитних тварин вже завершився, а диких тварин продовжують відстрілювати. Фахівці зазначають, що роблять це громадяни, які не мають отриманих у встановленому порядку дозволів та інших документів, що засвідчують право на полювання. Окрім того, мають місце факти полювання на відповідні види тварин у недозволені для цього законом строки, що призводить до зменшення їх популяцій. Часто браконьєри полюють у темний період доби із застосуванням або використанням заборонених знарядь, у тому числі приладів нічного бачення.

«Полювання має бути законним, здійснюватися тільки тими громадянами, які мають відповідні дозвільні документи, із дотриманням встановлених для мисливців законодавством норм. Не може бути так, що одні громадяни сплачують відповідні внески, оформляють належні документи і дотримуються правил полювання, а інші без документів, з порушенням закону відстрілюють диких тварин цілими сім’ями. Закон має працювати однаково для всіх» - зауважив Сокирянський міський голова Василь Козак.

Відтак, за результатами наради, старостам населених пунктів дано доручення спільно із громадянами, які мають дозволи на мисливську діяльність, провести роз’яснювальну роботу серед жителів громади стосовно неприпустимості здійснення незаконного полювання.

«Ми маємо вжити всіх можливих заходів, аби зберегти популяції диких тварин, які наразі наявні в наших лісах. Адже нині на Сокирянщині не те що дикий кабан, вже заєць стає рідкістю» - зазначив Василь Козак. «Якщо мисливці не усвідомлять всю серйозність ситуації і не будуть дотримуватись встановлених законом правил полювання, ми будемо змушені прийняти рішення про повну заборону полювання по всій території громади. А осіб, діяльність яких буде кваліфікована як незаконне полювання, буде притягнуто до відповідальності, якщо потрібно – і до кримінальної» - наголосив він.

Відтак, за дії, які кваліфікуються як незаконне полювання, передбачено як адміністративну так і кримінальну відповідальність. Зокрема, за незаконно впольовану тварину або птицю, в залежності від виду, передбачено штрафи від однієї тисячі гривень до восьмидесяти тисяч гривень – за одну особину. Якщо ж буде встановлено, що порушення правил полювання заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання здійснювалось в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України, - караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до трьох років.

За роз’ясненнями фахівців, істотною буде вважатись шкода, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків на суму двісті п’ятдесят і більше неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або не менше ніж на 262750,00 грн.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь