Про оформлення права власності на земельні ділянки

Дата: 08.02.2021 17:14
Кількість переглядів: 601

 

Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства України, до 1 січня 2025 року всі власники або спадкоємці паїв повинні оформити право власності на свої ділянки. Якщо цю вимогу не буде виконано, вважатиметься, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі, і вона перейде у комунальну власність територіальної громади на території якої вона розташована.

Зареєструвати право власності можна у нотаріуса або через місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який приймає документи для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Зазначимо, що до 2013 року право власності на землю підтверджувалося державним актом на право власності на земельну ділянку з місцевого органу Держкомзему.

Для того, аби внести інформацію про ділянку в держгеокадастр, необхідно звернутися до землевпорядної організації, яка виготовить необхідну документацію землеустрою, внесе відомості до Державного земельного кадастру та видасть Витяг з ДЗК з присвоєним кадастровим номером.

Далі необхідно звернутися до ЦНАПу або нотаріуса, який займається реєстрацією прав на нерухоме майно. Сплатити адміністративний збір в ЦНАП, або збір і послуги нотаріуса та підготувати необхідні документи:

- оригінал і копію паспорта та ідентифікаційного номера;

квитанцію про оплату арбітражного збору (0,1 розміру мінімальної заробітної плати, в 2021 році – це 227 грн.);

Витяг з Державного земельного кадастру;

документ, який є підставою виникнення права на ділянку: договір купівлі-продажу або дарування, свідоцтво на спадщину, рішення суду або інший документ.

Державний реєстратор або нотаріус надають для підпису власникам або спадкоємцям паїв заяву про реєстрацію прав, яка розглядатиметься не більше 5 робочих днів. Після розгляду право на власність повинно бути зареєстроване, а рішення про реєстрацію розміщено на сайті Міністерства юстиції України.

Після внесення права власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ви стаєте власником земельної ділянки. Інформаційну виписку про право власності за необхідності можна отримати самостійно через Кабінет електронних сервісів Мін’юсту.

Оформити право власності на пай у спадок можна за законом та заповітом. Якщо заповіту немає, або в ньому не прописано хто є спадкоємцем паю, то спадок в рівних частинах повинні отримати родичі першої черги. Якщо таких родичів немає, то право спадкоємства отримують інші більш близькі родичі.

У Цивільному кодексі України прописані черги спадкоємців:

1-а черга: батьки і чоловік (дружина) спадкодавця, а також діти народжені до і після смерті спадкодавця.

2-а черга: рідні брати і сестри, бабусі і дідусі з боку батька і матері.

3-тя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця.

4-а черга: особи, які прожили з спадкодавцем в одніи? сім'і? не менше 5 років до відкриття спадщини.

5-а черга: інші родичі до шостого ступеня споріднення.

Неповнолітні, непрацездатні або малолітні особи можуть успадковувати тільки половину частки. Незалежно від заповіту і спадкування за законом.

Оформити земельну ділянку у спадок можна впродовж 6 місяців з дня відкриття спадщини. Для цього необхідно звернутися до нотаріуса і подати заяву про прийняття спадщини. Якщо строки пропущено з поважних причин, право прийняти спадщину можна відновити в судовому порядку.

Разом із заявою потрібно надати:

паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця;

свідоцтво про смерть спадкодавця;

заповіт або документи, які підтверджують родинні стосунки з спадкодавцем;

документ, який підтверджує право власності спадкодавця на пай, а також документ, який підтверджує місце відкриття спадщини. Наприклад, довідка про реєстрацію місця проживання або довідка військкомату, що спадкодавець проживав за відповідною адресою.

Якщо таких документів немає, то потрібно звернутися до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини.

Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину. На підставі цього свідоцтва оформляється право власності на ділянку за вищевказаною процедурою.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь