Пасічники, аграрії та місцева влада обговорили механізм взаємодії в напрямку запобігання масовому отруєнню бджіл

Дата: 10.02.2021 13:59
Кількість переглядів: 611

 

Алгоритм взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади щодо попередження та недопущення випадків отруєння бджіл отрутохімікатами, обговорили сьогодні, 10 лютого, на онлайн-семінарі, що відбувся в залі засідань міської ради. У конференції взяли участь Сокирянський міський голова Василь Козак, голова районної державної адміністрації Ірина Антонюк, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Лазар Фіалковський, голова Вашковецької об’єднаної територіальної громади Іван Янко, начальник Сокирянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Іван Лисий, спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, пасічники та аграрії. В онлайн форматі приєдналися до наради і старости населених пунктів громади.

«Першим кроком бджоляра має бути реєстрація пасіки» - наголошує міський голова Василь Козак. Адже у 2020 році Україна стала лідером з експорту меду до Європейського Союзу, а згідно з наявними документами - за територію Сокирянщини не виїхало жодного його кілограма. За даними фахівців, на сьогодні на території Сокирянщини офіційно зареєстровано 74 пасіки. Як зауважує Василь Васильович, вся світова економіка тримається на податках, відповідно і бюджет територіальної громади, тому пасічники повинні бути зареєстрованими як фізичні особи-підприємці та сплачувати податки. «Якщо ми хочемо жити краще – в цьому потрібно брати участь» - додає Василь Козак.

Обговорено в ході наради і вимоги до використання агрохімікатів. Відповідно до чинного законодавства, сільгоспвиробники зобов’язані, не пізніше ніж за три доби до початку обробки полів отрутохімікатами чи пестицидами, попередити про це органи місцевого самоврядування, а також бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. Крім того, вони мають повідомити дату обробітку, вказати територію, яку культуру оброблятимуть, зазначити назву препарату, форму та методи обробки. Фахівці наголошують, що використовувати пестициди допускається виключно у ранкові та вечірні години.

На онлайн-семінарі звернуто увагу також на питання реалізації агрохімікатів та пестицидів фізичними особами-підприємцями. Зокрема, на ринках для збуту зазначених хімічних речовин повинна бути відведена окрема територія, не менше 35-ти метрів від продуктової зони. «Всі товари повинні бути сертифікованими, - наголошує міський голова Василь Козак – за наявності скарг - будуть здійснені відповідні перевірки».

У підсумку наради перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Лазар Фіалковський зазначив, що дотримання правил та добросусідських стосунків між бджолярами та аграріями дозволять запобігти масовому отруєнню бджіл, відповідно, і українське бджолярство збережеться як галузь.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь