На Сокирянщині здійснюється контроль за обігом зброї

Дата: 16.02.2021 15:38
Кількість переглядів: 756

 

Днями, на нараді, яка відбулась при міському голові Василю Козаку за участю першого заступника міського голови Івана Гангала, представників правоохоронних органів, державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» та товариства мисливців і рибалок розглянуто питання законного регулювання придбання, зберігання та використання зброї.

Як повідомив інспектор з контролю за обігом зброї відділення поліції №1 міста Сокиряни Дністровського районного відділу поліції Головного управління поліції в Чернівецькій області Ілля Якубина, станом на 15.02.2021 року у власному користуванні 533-х жителів краю перебуває 615 одиниць мисливської гладкодульної зброї. У порівнянні з минулим роком кількість громадян, які користуються гладкодульною зброєю зменшилась на три особи.12 громадян мають в особистому користуванні 12 одиниць спеціальних засобів заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії (газові пістолети та револьвери), 71 житель Сокирянщини володіє 71-ю одиницею спеціальних засобів травматичної дії та 63-є громадян користуються 68-ма одиницями нарізної зброї.

Відтак, фахівець наголошує, що придбати мисливську гладкоствольну зброю та основні частини до неї можуть громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну – 25-річні особи, холодну, охолощену та пневматичну зброю і її основні частини – 18-річні жителі. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її безумовну схоронність. Для одержання громадянами в органах поліції дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної, пневматичної, холодної та охолощеної зброї необхідно подати наступні документи:

- заява щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника;

- заповнена картка-заява;

- медична довідка (крім охолощеної зброї);

- довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил поводження з ними та їх застосування (крім охолощеної зброї);

- платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;

- копії 1,2 та 11 сторінок паспорта громадянина України.

Якщо фактичне проживання особи інше, ніж зазначене в паспорті, необхідно надати документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення).

Зауважимо, якщо громадянин, який звертається до органу поліції для оформлення дозволу на придбання зброї, пристрою, вже має їх у власності, або користуванні, він надає копію дозволу на зберігання, а документи, які були подані при отриманні допуску на придбання, зберігання (перереєстрації), є дійсними, повторно не оформляються, власник подає їх копії.

Для перереєстрації зброї, пристроїв (продовження терміну дії дозволу на їх зберігання та носіння), які придбані відповідно до законодавства, до органів поліції власник окрім заяви про продовження дії дозволу, медичної довідки та платіжного документу пред’являє ще і договір страхування. Власниками пристроїв до заяви додаються документи, які підтверджують статус особи щодо права їх придбання, зберігання і носіння. Перереєстрація охолощеної зброї не проводиться.

Зауважив Ілля Якубина і на тому, що придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянам вогнепальної мисливської чи холодної, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ – тягнуть за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. До того ж, якщо ці дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, - штраф на неї буде накладено у розмірі від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї. Суб’єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.

Що ж стосується порушення правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду і бойових припасів громадянами, які мають дозвіл органів внутрішніх справ на зберігання зазначеної зброї, - то зазначені порушення тягнуть за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням зброї і бойових припасів або без такого.

Якщо ж громадянами порушено встановлені строки реєстрації (перереєстрації) нагородної, вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду або правила взяття їх на облік в органах внутрішніх справ у разі зміни місця проживання – то таких громадян буде попереджено або накладено штраф, від п’яти до семи неоподаткованих мінімумів громадян. Суб’єктом таких правопорушень може бути особа, якій виповнилося 18 років.

Стрільба з вогнепальної чи холодної метальної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, або пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду в населених пунктах і в не відведених для цього місцях, а також у відведених місцях з порушенням установленого порядку – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, і бойових припасів або без такої. Суб’єкт – 16-річні громадяни.

Шановні жителі Сокирянської громади! Закликаємо вас дотримуватись вимог чинного законодавства щодо придбання та користування зброєю.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь