На Сокирянщині виявлені випадки трихінельозу

Дата: 17.02.2021 14:25
Кількість переглядів: 706

 

В січні цього року, під час проведення планових діагностичних досліджень паталогічного матеріалу від червоної лисиці, Чернівецькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби було виявлено наявність личинок трихінел в одній пробі м’язів тварини, відстріленої в польових мисливських угіддях на території Новоселицької сільської ради. Оскільки Сокирянщина знаходиться в радіусі 30-ти кілометрів від села Новоселиця, на території громади проводяться заходи з ліквідації осередку трихінельозу.

Відтак, за інформацією начальника Сокирянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Івана Лисого, в мисливських угіддях Сокирянщини у двох відстрілених лисиць також виявлено збудник трихінельозу. Наявну проблему обговорили на нараді при Сокирянському міському голові Василю Козаку з старостами та в.о. старост населених пунктів громади, головами первинних мисливських організацій, представниками профільних служб.

Зазначимо, що трихінельоз – паразитарне захворювання. Особливе значення воно має тому, що може передаватися людям, спричиняючи важкі наслідки, аж до летальних випадків. Основними способами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Свинина – головне джерело зараження трихінельозом, а також уражене м'ясо диких кабанів.

Тварини ж заражаються при поїданні інвазованого личинками трихінел м’яса та незнезаражених продуктів забою тварин. Відповідно, як зауважує начальник районного управління Держпродспоживслужби Іван Лисий, якщо трихінельозом уражені лисиці, то і дикі кабани також, з великою ймовірністю, можуть мати збудники хвороби. Тому, задля власної безпеки, в їжу необхідно споживати тільки обстежене на трихінельоз м'ясо диких свиней та інших тварин.

Відтак, мисливці, які полюють у мисливських угіддях ліцензовано, можуть з впевненістю скористатися послугами структурних підрозділів Держпродспоживслужби, які здійснюють забір матеріалів відстрілених тварин для лабораторних досліджень. Відповідно, браконьєри, які незаконно полюють на території громади, знаходяться в групі ризику зараження трихінельозом.

Тому, застерігаємо, факторами ризику інфікування личинками трихінел є вживання недослідженого ветеринарами та не обробленого належним чином м’яса диких тварин. Трихінельоз – невиліковна хвороба, яка може призвести до важкої інвалідності і летального результату.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь