На Сокирянщині виявлені випадки трихінельозу

Дата: 17.02.2021 14:25
Кількість переглядів: 698

 

В січні цього року, під час проведення планових діагностичних досліджень паталогічного матеріалу від червоної лисиці, Чернівецькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби було виявлено наявність личинок трихінел в одній пробі м’язів тварини, відстріленої в польових мисливських угіддях на території Новоселицької сільської ради. Оскільки Сокирянщина знаходиться в радіусі 30-ти кілометрів від села Новоселиця, на території громади проводяться заходи з ліквідації осередку трихінельозу.

Відтак, за інформацією начальника Сокирянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Івана Лисого, в мисливських угіддях Сокирянщини у двох відстрілених лисиць також виявлено збудник трихінельозу. Наявну проблему обговорили на нараді при Сокирянському міському голові Василю Козаку з старостами та в.о. старост населених пунктів громади, головами первинних мисливських організацій, представниками профільних служб.

Зазначимо, що трихінельоз – паразитарне захворювання. Особливе значення воно має тому, що може передаватися людям, спричиняючи важкі наслідки, аж до летальних випадків. Основними способами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Свинина – головне джерело зараження трихінельозом, а також уражене м'ясо диких кабанів.

Тварини ж заражаються при поїданні інвазованого личинками трихінел м’яса та незнезаражених продуктів забою тварин. Відповідно, як зауважує начальник районного управління Держпродспоживслужби Іван Лисий, якщо трихінельозом уражені лисиці, то і дикі кабани також, з великою ймовірністю, можуть мати збудники хвороби. Тому, задля власної безпеки, в їжу необхідно споживати тільки обстежене на трихінельоз м'ясо диких свиней та інших тварин.

Відтак, мисливці, які полюють у мисливських угіддях ліцензовано, можуть з впевненістю скористатися послугами структурних підрозділів Держпродспоживслужби, які здійснюють забір матеріалів відстрілених тварин для лабораторних досліджень. Відповідно, браконьєри, які незаконно полюють на території громади, знаходяться в групі ризику зараження трихінельозом.

Тому, застерігаємо, факторами ризику інфікування личинками трихінел є вживання недослідженого ветеринарами та не обробленого належним чином м’яса диких тварин. Трихінельоз – невиліковна хвороба, яка може призвести до важкої інвалідності і летального результату.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь