Обговорено перспективи розвитку сфери культури Сокирянської громади

Дата: 17.02.2021 14:55
Кількість переглядів: 1021

 

Сьогодні, 17 лютого, в Сокирянській міській раді відбулась нарада працівники сфери культури Сокирянщини. Участь у нараді взяли міський голова Василь Козак, секретар міської ради Любов Степаненко, керуюча справами виконавчого комітету Ауріка Мойсеєнко, начальник відділу культури і спорту Євген Пленгей, директори, завідуючі, художні керівники закладів культури громади. Зокрема, було обговорено основні аспекти розвитку галузі, впровадження сучасних технологій у роботі, особливості функціонування в умовах реформ.

Розпочався захід із нагородження, дипломом ІІ ступеня VІ обласного конкурсу читців Юрія Федьковича та символічним подарунком, талановитого сокирянця Андрія Савчука, який став одним з кращих художніх читців Чернівецької області.

Про організаційно-творчу та фінансово-господарську діяльність закладів культури і спорту у 2021 році проінформував присутніх начальник відділу культури і спорту міської ради Євген Пленгей. Зокрема, Євген Іванович зазначив, що застосування сучасних комп’ютерних технологій у сфері культури громади сприятиме підвищенню рівня зацікавленості населення історичними пам’ятками, культурними заходами, звичаями та традиціями. Керівник сфери культури запропонував запровадити QR-кодування та розмістити три таких коди біля об’єктів культурної спадщини у місті Сокиряни, а саме біля Братської могили, пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам, а також на Сокирянському історичному музеї. Відтак, для гостей міста, відділ культури і спорту спільно з історичним музеєм розроблять історичну довідку на два об’єкти, які будуть генеровані з кодом. Перейшовши за посиланням всі бажаючі зможуть отримати розгорнуту інформацію щодо багатогранної культурної спадщини громади. Міський голова Василь Козак зазначив, що необхідно створити історичні довідки про кожен об’єкт, який є на території Сокирянської громади, аби молоде покоління знало історію свого краю.

Про роботу Сокирянської централізованої бібліотечної системи поінформувала її директор - Оксана Георгіян. Вона зауважила, що головне завдання книгозбірень – зробити все можливе, аби сучасна бібліотека розвивалася разом з громадою, а це можливо тільки за підтримки та розуміння з боку місцевої влади. У планах – зробити сучасний формат бібліотек під назвою «Медіатека», з добре організованим сучасним простором для індивідуальної та масової роботи користувачів, з використанням традиційних та електронних носіїв інформації, що дасть можливість покращити роботу книгозбірень та залучити велику кількість нових користувачів, зробити привабливим та функціональним внутрішній простір вже існуючих бібліотечних систем.

На важливості функціонування та розвитку бібліотек наголошує і Сокирянський міський голова Василь Козак. Адже, як зазначає Василь Васильович, книга і бібліотека завжди, в усі часи і віки, займали особливе місце в інтелектуальному та духовному збагаченні підростаючого покоління.

Йшлося і про роботу клубних закладів громади. Як зазначає директор Сокирянського будинку народної творчості та дозвілля Орися Петришена, будинки культури Сокирянської територіальної громади спрямовують свою діяльність на запровадження нових форм дозвіллєвого спілкування для всіх верств населення та покращення їх якості, але задля досягнення їх ефективної діяльності потрібне покращення матеріально-технічної бази.

Також, обговорено сучасні тенденції розвитку професійної музичної освіти. Директор Сокирянської музичної школи імені М.Мафтуляка Людмила Мафтуляк зазначає, що ефективна мистецька школа для громади будується на оновленому змісті освіти, доступності та автономії. За її словами, у перспективі планується організація і проведення освітнього процесу з урахуванням соціально-економічного розвитку регіону, інтересів учнів, а також забезпечити здобування мистецької освіти дітьми з особливими освітніми потребами.

Обговорено в ході наради і роль та місце в системі художньої освіти школи художньо-естетичного спрямування, про що поінформувала присутніх директор Сокирянської художньої школи Валентина Ярова. Зазначила Валентина Борисівна на взаємодії художньої школи з органами місцевої влади, які всіляко підтримують розвиток естетичної культури.

У культурному просторі Сокирянської територіальної громади неабияку роль відіграє і Сокирянський історичний музей. Основне завдання якого, за словами директора Наталії Гладкої, - залучати різні верстви населення до місця збереження культурної спадщини громади, а також створити історичний музей як осередок культурного діалогу серед жителів краю.

В ході наради міський голова Василь Козак звернув увагу учасників наради на особливості впровадження реформ, які стосуються культури. Зокрема, Василь Васильович наголосив, що оптимізація закладів буде, але не на шкоду людям. Міський голова зазначив, що успішною наша громада стане тоді, коли кожен сумлінно виконуватиме свої обов’язки. Відтак, керівникам закладів культури дано доручення оновити форми роботи, з тим, аби залучити ширші верстви населення, а також привести до ладу приміщення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь