Належна життєдіяльність Сокирянської громади – в першу чергу завдання громади

Дата: 18.02.2021 16:52
Кількість переглядів: 679

 

Про резерви збільшення податкової спроможності Сокирянської територіальної громади йшлося на нараді Сокирянського міського голови Василя Козака з начальником відділу податків і зборів управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління державної податкової служби України у Чернівецькій області Альбіною Гладкою, за участю першого заступника міського голови Івана Гангала, заступника міського голови Оксани Бабій, секретаря міської ради Любові Степаненко, секретаря виконавчого комітету Ауріки Мойсеєнко, керівника фінансового управління міської ради Наталії Настасій, керівника відділу регулювання земельних відносин та екології Наталії Ожеван. Зокрема, було обговорено питання резервів та основні аспекти формування дохідної частини бюджету громади.

Як зауважив міський голова Василь Козак, одним з основних податків, який наповнює міський бюджет, є податок на доходи фізичних осіб. Переважну частину цього податку сплачуюють громадяни, що працюють в державних установах, а також на гідроелектростанціях. З метою розширення податкової бази необхідно врегулювати питання належної сплати земельних податків, орендної плати за землю, єдиного податку, налагодити механізм сплати податків за реалізовану сільгоспвиробниками продукцію, легалізувати найману працю. Для цього, як зауважує Василь Васильович, необхідно щоб всі об’єкти нерухомості та земля були обліковані, а всі суб’єкти підприємницької діяльності зареєстровані та діяли у правовому полі, наймані робітники працювали легально. «Також, варто звернути увагу на реалізацію підакцизної продукції – алкогольних та тютюнових виробів, а також палива» – наголосив Василь Козак. «5 % вартості реалізованих підакцизних товарів спрямовуються у місцевий бюджет, за умови, що громадянин взяв чек про оплату. Якщо людина не наголосила на отриманні квитанції, кошти надходять до реалізатора продукції, а не в місцевий бюджет».

«Наскільки успішною та самодостатньою буде наша громада – залежить в першу чергу від кожного з нас» - наголошує міський голова. «Не може бути так, що технічний працівник у школі сплачує податків більше ніж громадянин, який обробляє 5 і більше гектарів саду, реалізує продукцію, отримує доходи і не сплачує взагалі нічого». «Всі, хто ухиляється від сплати податків повинен усвідомити, що саме від нього залежить якість харчування дітей у школах та садочках, світло, тепло та належні умови у Сокирянській лікарні, відповідний стан доріг, виплата заробітньої плати вчителям та медикам. Тепер утримувати і фінансувати це все держава не буде, це завдання громади» - наголосив Василь Козак.

Відтак, за результатами наради, керівникам профільних відділів міської ради та старостам, спільно із представниками податкової служби, визначено завдання вжити заходів щодо розроблення механізму збільшення податкової спроможності бюджету громади та розширення податкової бази.

Зокрема, в першу чергу, буде проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу з сільськогосподарськими виробниками, які обробляють два і більше гектари землі, щодо офіційного оформлення їх діяльності, укладення договорів оренди земельних ділянок, сплати податків від реалізованої продукції. Після цього податковими органами буде розроблено відповідні повідомлення про розмір податку і суму, що необхідно сплатити за користування землею, які будуть надіслані всім користувачам.

Наразі старостинські округи працюють над розробленням бази даних власників земельних ділянок населених пунктів, яка дозволить фіксувати хто якою землею користується, чи сплачуються за це податки, використовується чи не використовується земля, відомості про наявні договори оренди та інше.

Власникам земельних ділянок, які обробляються без відповідних документів, рекомендовано належним чином їх оформити, або ж укласти договори оренди.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь