Верховний Суд України визнав створення Новодністровської ОТГ незаконним

Дата: 23.02.2021 17:21
Кількість переглядів: 1222

 

У справі щодо законності створення Новодністровської об'єднаної територіальної громади, у складі міста Новодністровськ та села Ломачинці, поставлено крапку. Судові органи України визнали, що село Ломачинці було незаконно приєднано до міста Новодністровськ.

11 лютого колегія суддів Верховного суду України прийняла рішення залишити без задоволення касаційну скаргу Новодністровської міської ради на рішення Чернівецького окружного адміністративного суду та постанову сьомого апеляційного адміністративного суду, якими утворення Новодністровської об'єднаної територіальної громади, у складі міста Новодністровськ та села Ломачинці, було визнано протиправним. В ході розгляду справи, судді дійшли висновку, що Ломачинецька сілька рада, приймаючи рішення про добровільне приєднання до міста Новодністровськ, діяла не на підставі, не у межах та не у спосіб визначений чинним законодавством України.

Верховний Суд констатує, що рішення судів перших інстанцій грунтуються на правильно встановлених фактичних обставинах, яким надана належна юридична оцінка. Рішення, прийняті Новодністровською міською радою та Ломачинецькою сільською радою стосовно добровільного об'єднання, визнано протиправними та такими, що підлягають скасуванню.

В ситуації, що склалась, відкритим залишається питання подальшої долі рішень, які Новодністровська міська рада всі ці роки приймала в інтересах жителів села Ломачинці. Низка важливих питань, зокрема, і щодо розподілу земельних ділянок в межах населеного пункту, які Новодністровська міська рада розподіляла на власний розсуд, не мають законної сили. Як наслідок, вже наявні прецеденти, коли жителі села Ломачинці оскаржують прийняті рішення.

Відтак, аби захистити інтереси ломачинчан, Сокирянський міський голова Василь Козак звернувся до керівництва Новодністровської міської ради з пропозицією опрацювати всі рішення, прийняті за період 2018-2020 років стосовно жителів села. Зокрема, запропоновано спільно із представниками Сокирянської міської ради проаналізувати зазначені документи. Рішення, які не викликатимуть зауважень фахівців відповідних галузей, будуть винесені на розгляд сесії Сокирянської міської ради. Документи, правомірність яких буде викликати сумніви, доведеться скасовувати в судовому порядку.

У разі, якщо Новодністровська міська рада не виявить бажання до конструктивного діалогу, в судовому порядку доведеться скасовувати всі рішення, прийняті в період 2018-2020 років, які стосувались села Ломачинці та його жителів. В такому випадку, можуть постраждати інтереси як жителів села, так і міста Новодністровськ. Відтак, Сокирянська міська рада сподівається на співпрацю та розуміння зі сторони Новодністровської міської ради важливості питання, що виникло та необхідності вирішення його з максимальним врахуванням інтересів людей.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь