Продуктові ринки Сокирянщини продовжують працювати – за умови дотримання власниками та відвідувачами встановлених санітарно-гігієнічних норм

Дата: 02.03.2021 14:29
Кількість переглядів: 620

 

Питання функціонування ринків на території громади обговорено сьогодні, 02 березня, в ході наради першого заступника міського голови Івана Гангала за участю начальника Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Івана Лисого, начальника відділу муніципальної інспекції міської ради Івана Варчука з директорами найбільших ринків громади.

Як зауважив перший заступник міського голови Іван Гангал, з першого березня, рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, територію Чернівецької області віднесено до «червоної» зони епідемічної небезпеки. «На території області ситуація з поширенням коронавірусної інфекції досить серйозна. Вже є випадки госпіталізації з діагнозом COVID-19 дітей. Хвороба надзвичайно швидко змінюється. Типові симптоми, до яких ми переважно звикли, вже не є характерними» - зауважує Іван Володимирович. «Часто людина може навіть не знати, що вона хвора та є носієм інфекції. Переносячи хворобу безсимптомно – людина може інфікувати інших громадян, які, маючи слабкий імунітет чи супутні хвороби, будуть мати важкі наслідки захворювання» - додає він. «Відтак, нам потрібно вжити всіх залежних від нас заходів, аби уникнути широкому інфікуванню жителів громади та запобігти масовій одночасній госпіталізації до Сокирянської лікарні».

Враховуючи потужності медичної установи, одночасно медичну допомогу хворим з коронавірусом, з дотацією кисню, може отримувати 101 людина. Якщо хворих буде госпіталізуватись більше понад вказану кількість, забезпечити киснем їх буде неможливо.

Відтак, аби запобігти поширенню територією громади інфекції, спричиненої COVID-19, вживається низка заходів. Зокрема, комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Сокирянської міської ради заборонено роботу всіх закладів освіти, окрім дошкільної. Роботу продовольчих та непродовольчих магазинів дозволено до 20.00 години, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Дозволено здійснювати виїзну торгівлю квітами громадянам, які отримали відповідні дозволи.

Поряд з цим, згідно норм, які передбачені «червоним» рівнем епідеміологічної небезпеки, заборонено проводити масові заходи; відвідувати заклади освіти, окрім дошкільної; працювати закладам громадського харчування, окрім діяльності з надання послуг адресної доставки; не дозволено роботу розважальних закладів. Під заборону також потрапила діяльність непродовольчих ринків.

Як пояснює начальник Сокирянського управління Держпродспоживслужби Іван Лисий, заборонено приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, окрім: приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання.

Тобто, робота продуктових ринків, на яких реалізуються зазначені вище товари, дозволена, однак при умові неухильного дотримання встановлених санітарно-гігієнічних норм. Зокрема, обов’язковий температурний скринінг всіх відвідувачів; забезпечення територій ринків засобами дезінфекції та інформаційними матеріалами щодо небхідності використання засобів персонального захисту, використання антисептиків та дотримання соціальної дистанції; систематичне прибирання та дизінфекція території ринків; неприпустимість здійснення за межами ринків неконтрольованої стихійної торгівлі; централізований збір та утилізація відпрацьованих засобів персонального захисту, серветок, рукавичок та низка інших заходів. Вкотре наголошено на необхідності використання масок та дотримання соціальної дистанції.

Якщо директори ринків забезпечать дотримання вказаних вимог – то вони працюватимуть. У разі, якщо фахівці профільних служб будуть фіксувати порушення та накладуть адміністративне стягнення – торгівлю буде заборонено.

«Визначені норми не вимагають значних фінансових витрат і не складають великих проблем» - зауважує Іван Гангал. «З метою запобігання масовому поширенню інфекції та в інтересах жителів громади їх можна забезпечити. У разі потреби, до роботи із дотримання санітарно-гігієнічних норм на території риків будуть залучатись працівники правоохоронних органів» - додав перший заступник міського голови.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь