У сфері охорони здоров'я головне – якісно надавати послуги людям

Дата: 17.03.2021 13:37
Кількість переглядів: 877

 

Підсумки роботи галузі охорони здоров'я Сокирянщини підбито на нараді Сокирянського міського голови Василя Козака з керівниками комунальних некомерційних підприємств «Сокирянська лікарня» та «Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги», яка відбулась в міській раді за участю секретаря міської ради Любові Степаненко, першого заступника міського голови Івана Гангала, заступника міського голови Оксани Бабій, секретаря виконавчого комітету Ауріки Мойсеєнко, начальника фінансового управління міської ради Наталії Настасій.

Як зазначалось на нараді, в минулому році на утримання КНП «Сокирянська лікарня» надійшло трохи більше 64 мільйонів гривень – кошти, які спрямувала Національна служба здоров'я України на надання медичних послуг населенню в рамках реалізації Програми медичних гарантій. З них, понад 50 мільйонів гривень спрямовано на виплату заробітньої плати медикам; на виплату пільгової пенсії; придбання медикаментів та захисного одягу; придбання розхідних матеріалів, продуктів харчування; на оплату послуг з обслуговування приміщень лікарні. Понад два мільйони триста тисяч гривень витрачено на придбання медичного обладнання для потреб лікарні. Зокрема, за кошти Національної служби здоров'я у минулому році придбано лапароскопічну стійку - нове сучасне обладнання, за допомогою якого можна оперувати внутрішні органи без прямого хірургічного втручання; імуноферментний аналізатор для здійснення оперативної діагностики наявних в організмі людини інфекцій, в тому числі і COVID-19; 2 монітори пацієнта; 5 кисневих концентраторів; котел для опалення інфекційного відділення лікарні.

Поряд з цим, понад 20 мільйонів гривень було спрямовано на забезпечення функціонування КНП «Сокирянська лікарня» коштів медичної субвенції та місцевого бюджету. Як зауважують фахівці, кошти місцевого бюджету було спрямовано на оплату послуг з постачання електроенергії, газу, водопостачання та водовідведення, обслуговування медичного обладнання, придбання продуктів харчування для стаціонарних відділень, придбання медикаментів, а також оплату пільгових рецептів та постачання кисневих балонів. Поряд з цим, близько п'яти мільйонів гривень у минулому році було спрямовано на закупівлю медичного обладнання. Так, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам придбано кисневу станцію, вартість якої склала понад 3 мільйони гривень. Окрім того, придбано 8 моніторів пацієнта, 11 кисневих концентраторів, 3 з яких - високого тиску, низку іншого необхідного для належного надання медичних послуг обладнання та інвентарю.

Поряд з цим, в минулому році за рахунок коштів, які надійшли за надання лікарнею платних послуг населенню, добровільних внесків та гуманітарної допомоги, матеріально-технічна база Сокирянської лікарні поповнилась 13 моніторами пацієнта, 9 кисневими концентраторами, електрокардіографами, бензиновим генератором для забезпечення альтернативного енергопостачання, рентгенівським апаратом, апаратом штучної вентиляції легень, неінвазивною системою вентиляції легень, засобами персонального захисту медиків.

«Питання якісного надання медичних послуг людям повинно бути пріоритетом у роботі медичних закладів громади» - наголосив міський голова Василь Козак. «Ми шукаємо шляхи як покращити матеріальну базу медичних установ, забезпечити належні умови для лікування хворих, максимально залучити можливе діагностичне обладнання та обстеження. Однак, при всьому наявному матеріально-технічному ресурсі, без бажання лікарів та молодшого медичного персоналу працювати та надавати якісні послуги людям, не можна буде досягти позитивного результату» - додав він.

В ході наради також було обговорено питання функціонування комунального некомерційного підприємства «Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги». Особливо наголошено на необхідності проведення роботи з населенням щодо укладення декларацій із сімейними лікарями. Підписавши декларацію з лікарем, людина в першу чергу матиме право на безкоштовне отримання низки медичних послуг, що надаватимуться на первинній ланці. Національна служба здоров’я України буде оплачувати медичні послуги у лікарнях вторинного і третинного рівня лише за скеруванням сімейного лікаря. Звичайно, більшу заробітню плату отримуватиме і лікар, оскільки її розмір залежить від кількості пацієнтів, які йому довіряють. Варто зауважити, що хворі, які не підписали декларацію з сімейним лікарем, потрапивши до закладів вторинного рівня, отримують допомогу в будь-якому випадку, однак кошти за надані послуги не компенсуються Національною службою здоров'я ні закладу, який надав допомогу, ні сімейному лікарю.

Так, в минулому році, за гарантованим пакетом послуг, передбаченим Програмою медичних гарантій, на послуги, пов'язані з наданням первинної медичної допомоги КНП "Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги" отримав близько 19 мільйонів гривень. З них, в межах 18 мільйонів спрямовано на виплату заробітньої плати працівникам первинної ланки охорони здоров'я – тобто сімейним лікарям та молодшому медичному персоналу. Один мільйон чотириста тисяч гривень, наданих Національною службою здоров'я за Програмою медичних гарантій, спрямовано на придбання витратних матеріалів, медикаментів, медичного обладнання. З місцевого бюджету на фінансування лікувальних установ КНП «Сокирянський ЦПМСД» спрямовано понад два з половиною мільйони гривень. Понад 800 тисяч гривень компенсовано за ліки, які надаються жителям громади за пільговими рецептами, понад шістсот тисяч гривень - вартість послуг енергопостачання.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь