Обов’язок жителів громади сплачувати податки чесно

Дата: 01.04.2021 11:07
Кількість переглядів: 443

 

Сокирянська територіальна громада – одна з найбільших громад Чернівецької області. З населенням у кількості майже 38 тисяч осіб та 20-ма населеними пунктами, на своєму балансі має низку об’єктів освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної сфери. Вони потребують постійного фінансування на утримання, виплати заробітної плати, створення належних умов для навчання дітей, отримання медичних та соціальних послуг. Враховуючи той факт, що більшість податків залишилось на рівні місцевого бюджету, держава скоротила розміри дотацій на утримання закладів освіти, охорони здоров’я, обмежила виплату освітньої субвенції.

«Чи будуть діти в садочках і школах належним чином харчуватись, чи буде їм тепло, чи буде створено всі належні умови для перебування хворих в стаціонарних відділення лікарні - все це на відповідальності Сокирянської територіальної громади та її бюджету» - наголошує міський голова Василь Козак. «Тільки на утримання Сокирянської лікарні у 2021 році потрібно близько 20 мільйонів гривень, з яких 68% - лягає на бюджет громади, за умови, якщо дольову участь у фінансуванні візьме на себе Новодністровська міська рада. Якщо сусіди відмовляться співфінансувати заклад – нам доведеться покривати всі 90 % витрат. Жителям громади необхідно усвідомити, що сплачувати податки необхідно всім» - додає він.

Відтак, з метою роз’яснення основних норм чинного законодавства, в частині сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відбуваються зустрічі з жителями населених пунктів Сокирянщини. Днями Сокирянський міський голова Василь Козак, спільно із першим заступником Іваном Гангалом, начальником відділу муніципальної інспекції Іваном Варчуком, відділу регулювання земельних відносин та екології Наталією Ожеван зустрілись з жителями сіл Романківці, Сербичани, Олексіївка та Гвіздівці.

В ході зустрічі з власниками земельних ділянок (паїв) та керівниками агроформувань в селі Романківці було обговорено питання використання земельних ділянок і сплати податків власниками, особами, які орендують землю, а також громадянами, які використовують земельні ділянки без оформлення договорів оренди.

Як зауважують фахівці, за результатами аналізу використання земельних ділянок юридичними та фізичними – особами підприємцями на території Романковецького старостинського округу встановлено, що протягом 2020 року за використання даних земель ПДФО від виплати орендної плати становило орієнтовно 572,6 тис.грн.

Поряд з цим, стосовно осіб, які виявили бажання обробляти власні земельні ділянки самостійно та вийшли із земельними ділянками в натурі (на місцевості), фахівці зауважують наступне. Всі земельні ділянки по Романковецькому старостинському округу надані для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а отже всі власники зобов’язані сплатити до місцевого бюджету кошти в розмірі земельного податку.

Згідно з прийнятим сільською радою рішенням, ставка податку на землю по Романковецькій сільській раді на 2020 рік становить 0,8% від нормативної грошової оцінки, яка по селі Романківці становила 40887,72 грн./га., або 327 грн./га. Тобто, за використання у 2020 році громадянами, які виявили бажання обробляти земельні ділянки самостійно, до місцевого бюджету мало б надійти коштів у вигляді земельного податку на суму орієнтовно 397,5 тис. грн.

В загальному, за використання земель на території Романковецького старостинського округу всіма суб'єктами господарювання протягом 2020 року до місцевого бюджету мало б надійти коштів у сумі орієнтовно 970,1 тис. грн.

Поряд з цим, фахівці зазначають, що Верховною Радою України розроблено законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції, метою якого є повне виведення оренди землі з тіні, які унеможливлять ухилення від оподаткування орендної плати та доходів від продажу сільськогосподарської продукції, шляхом встановлення рівного податкового навантаження для всіх власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Задля цього для всіх власників та користувачів щороку буде розраховуватися поставлене податкове зобов'язання, тобто мінімальна сума, яку мають сплатити власники або користувачі такої землі з доходів від її використання.

«Якщо прибиральниця в школі, при мінімальній заробітній платі, буде сплачувати 1200 гривень податків в місяць, а підприємець, який обробляє 50 гектарів саду не сплачуватиме нічого – громада повноцінно існувати не зможе. Перед нормою закону всі повинні бути рівні» - зазначає міський голова Василь Козак.

Відовідні зустрічі також відбулись в селах Сербичани, Олексіївка та Гвіздівці. Найближчим часом, керівництво міської ради відвідає всі населені пункти з тим, аби почути думку людей та надати роз’яснення щодо важливості законної сплати податків.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь