Рятувальники закликають мешканців Сокирянщини дотримуватись правил пожежної безпеки під час прибирання господарських угідь та відкритих територій

Дата: 01.04.2021 17:03
Кількість переглядів: 433

 

 

З настанням весни та відносно теплої погоди жителі громади почали здійснювати прибирання своїх господарських угідь та відкритих територій. Відтак, до пожежно-рятувальної служби все частіше почали надходити повідомлення про загорання сухої трави на вищезазначених місцевостях та вздовж транспортних магістралей.

Так, днями, в селі Вітрянка виникла пожежа на відкритій території, внаслідок якої знищено 3 га площі сухої трави. Причини виникнення загорання та матеріальні збитки встановлюються. Працівникам пожежно-рятувальної частини міста Сокиряни вдалося приборкати вогонь.

Рятувальники закликають мешканців територіальної громади дотримуватись правил пожежної безпеки та відмовитись від спалювання сміття та рослинних залишків. Адже неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття знищує родючий шар грунту, а продуктами горіння завдається непоправна шкода довкіллю. Разом з повітрям у легені вривається задушливий дим, а разом з ним – різноманітні токсичні, шкідливі для здоров’я хімічні речовини, що виділяються в процесі горіння.

Нагадуємо, що за самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків передбачено адміністративну відповідальність. У лютому 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», яким підвищено штрафи за дії, що можуть призвести до загоряння у навколишньому природному середовищі, а саме:

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу:

на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530-4590 грн);

на посадових осіб – від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 грн);

на посадових осіб – від 630 до 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (10710- 30600 грн).

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу:

на громадян від 180 до 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060-6120);

на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь