Відбулась робоча нарада із старостами та землевпорядниками населених пунктів Сокирянської громади

Дата: 06.04.2021 14:38
Кількість переглядів: 550

 

 

06 квітня, під головуванням першого заступника міського голови Івана Гангала, в залі засідань Сокирянської міської ради відбулась нарада із старостами та землевпорядниками старостинських округів громади. Участь у заході взяли начальник відділу регулювання земельних відносин та екології Наталя Ожеван, керівник відділу муніципальної інспекції Іван Варчук, начальник відділу економічного розвитку, залучення інвестицій та комунальної власності Андрій Маркевич, представники податкової інспекції.

Питання сфери земельних відносин, наразі, є одними з актуальних, оскільки одним із основних джерел наповнення місцевого бюджету є плата за землю. «Врегулювати механізми використання землі на території громади – одне з найголовніших завдань наразі, оскільки часто трапляються випадки, коли громадяни чи підприємства використовують земельні ділянки не офіційно, відповідно не сплачують податки, хоча отримують прибутки. Як наслідок – бюджет громади зазнає недоїмки» - зауважує перший заступник міського голови Іван Гангал. Відтак, виникає необхідність консолідації зусиль задля вирішення всіх земельних питань в громаді. Тож, старости та землевпорядники Сокирянщини мали змогу отримати відповіді та роз’яснення від фахівців профільних відділів щодо алгоритму дій у разі виникнення тієї чи іншої ситуації.

Серед перших питань, обговорених на нараді - порядок оформлення спадкоємцями права власності на земельні ділянки, які передані у власність спадкодавцю органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України «Про приватизацію земельних ділянок». Відтак, старостам та землевпорядникам громади надано відповідні роз’яснення щодо порядку такого оформлення.

Також, приділено увагу аспектам реалізації права власності на земельну ділянку на основі сертифікатів на земельну частку (пай). Відтак, звернення громадян щодо оформлення права власності на земельну ділянку на основі сертифікатів, розглядатимуться виключно за наявності квитанції про сплату податків.

Обговорено питання приватизації земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд на підставі правовстановлюючих документів на цю будівлю.

На п’ятій сесії Сокирянської міської ради було встановлено граничні норми безоплатної приватизації земельних ділянок - у зв’язку із обмеженою кількістю земельних ділянок та з метою забезпечення реалізації права безоплатної приватизації землі жителями громади. Тому, начальник відділу регулювання земельних відносин та екології Наталя Ожеван, наголосила на необхідності дотримання встановлених меж, відповідно до затверджених, та неухильно дотримуватись правил при прийнятті документів для приватизації земельних ділянок. Нагадаємо, що гранична норма безоплатної приватизації земельних ділянок на територіях старостинських округів міської ради становить 0,50 га - з закріпленням її за погосподарським номером, до складу якого входять земельні ділянки за цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства, в місті Сокиряни - 0, 30 га. Для молодих сімей, які проживають з батьками на одному погосподарському номері та хочуть отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, гранична норма безоплатної приватизації на територіях старостинських округів становить 0,25 га, в місті Сокиряни – 0,15 га.

В свою чергу, перший заступник міського голови Іван Гангал, звернув увагу на питання відведення земельних ділянок учасникам АТО, які мають на це першочергове право. Як зазначає Іван Володимирович: «нам необхідно прикласти всіх зусиль, аби учасники АТО отримали свої законні земельні ділянки».

Також, в ході наради, дано роз’яснення щодо оподаткування нерухомого майна та наголошено на необхідності надання інформації щодо нерухомості, яка не здана в експлуатацію на території деяких старостинських округів.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь