Громадяни – винні у виникненні пожеж повинні бути притягнуті до відповідальності

Дата: 21.04.2021 17:45
Кількість переглядів: 808

 

Питання запобігання виникненню пожеж в межах природних екосистем та приватного сектору громади обговорено на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сокирянської міської ради. Відбулось засідання при міському голові Василю Козаку, за участю секретаря міської ради Любові Степаненко, першого заступника міського голови Івана Гангала, заступника міського голови Оксани Бабій, секретаря виконавчого комітету Ауріки Мойсеєнко.

За інформацією керівника Сокирянського сектору Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області Сергія Селезньова, від початку року на території громади зафіксовано 23 пожежі, внаслідок яких було пошкоджено площі понад 50 гектарів та завдано збитків державі на суму понад мільйон гривень. Зазвичай, причиною загорання стає спалювання сухої трави та рештків рослинності, недотримання власниками господарських угідь елементарних правил поводження з вогнем. Так, внаслідок людської недбалості, днями сталось загорання в сільськогосподарських угіддях села Коболчин, що призвело до вигорання значної території. Пожежу вдалось ліквідувати, але велика територія, а також птахи і тварини, постраждали та загинули.

"Громадянам потрібно усвідомити, що внаслідок їх недбалого ставлення до навколишнього середовища може постраждати не тільки рослинний і тваринний світ, але й майно і самі люди» - зауважив міський голова Василь Козак. «Особи, які винні у виникненні пожежі та завданні збитків державі, природі та іншим жителям громади повинні бути виявлені та притягнуті до відповідальності» - наголосив міський голова.

Відтак, в ході засідання комісії вирішено посилити заходи щодо попередження виникнення пожеж. Особливо, враховуючи той факт, що наближаються великодні свята і люди масово відпочиватимуть на території лісових масивів та берегів річок. Території відпочинку людей на природі будуть патрулювати мобільні робочі групи, з тим, аби запобігти виникненню пожеж.

Окрім того, звернуто увагу на недопущення спалювання сухої рослинності на території житлового сектору. Це питання буде регулюватись в межах чинного законодавства. Зокрема, на жителів громади, які палитимуть сміття на власних присадибних ділянках ,будуть накладатись адміністративні стягнення.

Нагадуємо, що за чинним законодавством, порушники правил пожежної безпеки нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальності.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн, на посадових осіб – від 4 590 до 15 300 грн.

За знищення або пошкодження лісу вогнем для громадян передбачено штраф у сумі від 4 590 до 15 300 грн, для посадових осіб – від 10 710 до 30 600 грн.

У разі ж завдання природі великого збитку передбачена і кримінальна відповідальність.

Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь