Медичні послуги людям повинні надаватись якісно

Дата: 01.06.2021 13:01
Кількість переглядів: 325

 

Про особливості надання медичних послуг населенню в умовах реформування системи охорони здоров’я йшлося на нараді, яка відбулась на базі комунального некомерційного підприємства «Сокирянська лікарня» Сокирянської міської ради. Участь у зустрічі взяли Сокирянський міський голова Василь Козак, перший заступник міського голови Іван Гангал, заступник міського голови Оксана Бабій, а також керівники та заступники керівників комунальних некомерційних підприємств «Сокирянська лікарня», «Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги» та «Сокирянська стоматологія».

Як зазначив директор КНП «Сокирянська лікарня» Олександр Андрійчук, наразі заклад надає послуги населенню в рамках 14 пакетів медичних послуг. Надання медичної допомоги в рамках кожного пакету послуг має свою специфіку. В першу чергу передбачається, що для того, аби Національна служба здоров’я України компенсувала лікарні кошти за надання того чи іншого виду послуг, пацієнт має бути належним чином зареєстрований до спеціальної електронної бази даних охорони здоров’я. За словами фахівців, для того аби внести всі, передбачені системою дані, потрібно від 40 хвилин до однієї години часу. Медики зауважують, що процедура досить трудомістка, однак необхідна, а відтак має бути дотримана. Тому закликають пацієнтів ставитись до такого роду процедурних аспектів.

Окрім того, як зауважують фахівці, особливістю надання медичних послуг в умовах реформування галузі охорони здоров’я, передбачається обов’язкова наявність укладених декларацій із сімейними лікарями. Якщо пацієнт уклав угоду на медичне обслуговування з сімейним лікарем – він зможе отримати медичні послуги в рамках Програми медичних гарантій. Тобто, послуги отримані ним за направленням сімейного лікаря, в рамках пакетів медичних послуг, будуть безкоштовними. Якщо ж пацієнт не має укладеної угоди – за отримані послуги він має розраховуватись власним коштом. Те саме стосується і надання невідкладної допомоги. Пацієнт, який доставлений до медичного закладу екстреною медичною допомогою, але не має угоди на медичне обслуговування із сімейним лікарем, йому безкоштовно надається комплекс заходів невідкладної допомоги, всі решту послуг громадянин має оплатити власним коштом.

Наразі, як зазначає директор комунального некомерційного підприємства «Сокирянський центр первинної медико-санітарної допомоги» Анастасія Заремська, 80% жителів громади, або ж 33345 осіб, уклали угоди з сімейними лікарями. Обслуговують жителів громади 23 фахівці. Медичні послуги на первинній ланці системи охорони здоров’я громади надаються в рамках трьох пакетів медичних послуг, вартість яких компенсується Національною службою здоров'я України. Серед них – первинна медична допомога; вакцинація від Covid-19; лікування дорослих і дітей хворих на туберкульоз.

За результатами проведення наради міський голова Василь Козак наголосив на необхідності налагодження тісної співпраці між закладами охорони здоров’я Сокирянщини в напрямку надання медичних послуг населенню. «Люди повинні отримувати медичні послуги вчасно, якісно, оперативно та відповідно до сучасних норм, вимог та стандартів. Ви повинні працювати для людей» – зазначив Василь Козак, звертаючись до медиків. «Ми забезпечимо належні умови, обладнання, подбаємо про житло, аби залучити молодих фахівців. Ваше завдання – належне ставлення до людей і якісне надання медичних послуг» - додав він.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь