На Сокирянщини тривають перевірки суб'єктів господарювання, спрямовані на виявлення незадекларованої праці

Дата: 02.09.2021 17:38
Кількість переглядів: 475

Фото без опису

Як уже повідомлялось раніше, 1 липня, у рамках Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, розпочалася масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників у суб’єктів господарювання Чернівецької області, які мають найвищий ризик використання неофіційної праці.

З початку інспекційної кампанії Держпраці України, спрямованої на виявлення незадекларованої зайнятості, інспекторами праці Управління Держпраці у Чернівецькій області  проведено 50 інспекційних заходів, з яких 12 суб'єктів господарювання перевірено на території Сокирянської громади. Зокрема, фахівці відділу муніципальної інспекції міської ради спільно з представниками Управління Держпраці в Чернівецькій області побували в місті Сокиряни, а також в селах Романківці та Ломачинці. Серед перевірених підприємств, у трьох об'єктів виявлено 38 найманих працівників без оформлення трудових відносин. На двох суб'єктів господарювання накладено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного незареєстрованого працівника – тобто 2 мільйони 160 тисяч гривень. До фізичної особи-підприємця, яка  використовує найману працю та є платником єдиного податку другої групи, застосовано попередження.

За даними Управління Держпраці в Чернівецькій області, найбільшу кількість неоформлених працівників інспектори праці виявляють у сільському господарстві,   організації харчування, торгівлі та сфері надання послуг.

Управління Держпраці у Чернівецькій області  вчергове нагадує роботодавцям:

відповідно до чинного законодавства,  інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця з метою перевірити оформлення трудових відносин у будь-який день та час доби.

Для виявлення незадекларованих працівників, інспектор може безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, опитувати їх та отримувати пояснення.

При виявленні неофіційних працівників до суб’єктів господарювання невідкладно вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності за порушення трудового законодавства та накладення фінансових санкцій.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим або договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 гривень.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь