Найближчим часом на Сокирянщині буде створено патронатну сім'ю

Дата: 10.09.2021 11:57
Кількість переглядів: 169

26 січня 2016 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

Для України це нове явище, проте, як зауважують фахівці, в європейських країнах, завдяки такій формі влаштування дітей, практично не існує дитячих будинків.

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.

Активно над впровадженням нової форми сімейного виховання працюють і на Сокирянщині. Відділенням – Центром соціальних служб територіального центру соціального обслуговування Сокирянської міської ради проведена низка інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на популяризацію патронату над дитиною серед жителів громади. За результатами проведеної роботи підібрано кандидатів, якими стала сім’я з села Кулішівка.

Фахівцями центру здійснено комплекс заходів з підготовки сім’ї до проходження першого етапу на шляху до початку функціонування сім’ї – навчання в Чернівецькому обласному центрі соціальних служб.

Днями завідувач відділення – Центру соціальних служб територіального центру соціального обслуговування Сокирянської міської ради Алла Бабій за участю тренерів Чернівецького обласного центру соціальних служб Мирослави Ткачук та Валентини Шубравської провела заняття з родиною з метою визначення готовності кандидата у патронатні вихователі та членів його сім’ї до надання послуги з патронату над дитиною. Під час заняття визначено рівень проінформованості родини щодо особливостей дітей, які будуть влаштовані до них, розроблено алгоритм взаємодії всіх членів сім’ї на різних етапах надання послуги з патронату.

До початку функціонування сім’ї залишився ще один етап – навчання міждисциплінарної команди, яке буде проведено найближчим часом з метою налагодження взаємодії між патронатним вихователем та членами сім’ї, а також фахівцями, які будуть працювати з даною сім’єю.

Як зауважує завідувач відділення – Центру соціальних служб територіального центру соціального обслуговування Сокирянської міської ради Алла Бабій, такого роду форма сімейного виховання є надзвичайно ефективною та позитивною, оскільки вона передбачає розміщення дитини після вилучення із сім’ї не в притулку чи будинку дитячого типу, а в сімейному середовищі. «Дитина продовжує виховуватись в сімейному середовищі та розвиватись, не відчуваючи при цьому значного стресу від зміни обставин» - пояснює фахівець.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь