Сокирянський міський голова Василь Козак взяв участь у з'їзді голів територіальних громад

Дата: 30.09.2021 13:05
Кількість переглядів: 271

Сьогодні, 30 вересня, на базі Великокучурівської сільської об'єднаної територіальної громади відбувся з'їзд голів територіальних громад Чернівецької та Чернігівської областей. Серед кола основних питань керівники громад обговорили сплату податків суб'єктами господарювання, правові механізми регулювання використання найманої праці, основні джерела наповнення місцевих бюджетів та перспективи функціонування громад в умовах впровадження реформи децентралізації державної влади.

Як виявилось в ході зустрічі, проблемним, для подальшого функціонування всіх територіальних громад, стало питання виконання місцевих бюджетів в умовах здорожчання ціни на газ та електроенергію для підприємств, установ і організацій. Керівники висловили занепокоєння ситуацією зі значним ростом цін на придбання енергоносіїв та погодились з тим, що це надзвичайна загроза для місцевих бюджетів. Закладених на початку року до бюджету коштів не вистачить не те що для утримання ситуації, а взагалі для забезпечення мінімальної роботи основних сфер життєдіяльності громад. Голови громад зауважують, що під загрозу може бути поставлено в першу чергу належне функціонування сфери освіти та особливо - охорони здоров’я.

У зв'язку з підняттям цін на постачання електроенергії та природного газу – разом з платою за транспортування, в бюджеті громад утворилася незабезпеченість в коштах, розміри якої обчислюються в мільйонах гривень. І для вирішення цієї ситуації потрібен комплексний і невідкладний підхід.

Відтак, учасники зустрічі погодились з необхідністю шукати максимально можливі механізми, аби врахувати всі загрози, які можуть виникнути у зв’язку з ситуацією, що склалась, і все ж таки знайти оптимальні шляхи її вирішення. В першу чергу голови громад вирішили звернутись до керівників вищих керівних органів держави з клопотанням врегулювати дане питання для бюджетної сфери, в першу чергу для закладів освіти та охорони здоров'я. Як один із можливих варіантів керівники розглядають встановлення регульованої ціни на енергоносії або ж надання державної дотації місцевим бюджетам.

За результатами проведеної зустрічі буде сформовано та адресовано відповідне звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь