На Сокирянщині ситуацію, яка склалася у зв’язку з відсутністю газопостачання бюджетним установам громади в осінньо-зимовий період, кваліфіковано як надзвичайну

Дата: 11.10.2021 15:29
Кількість переглядів: 366

Про проблему, пов’язану з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам громади в осінньо-зимовий період, йшлося в ході позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради, яке відбулось сьогодні, 11 жовтня, під керівництвом Сокирянського міського голови Василя Козака.

У зв'язку з підняттям цін на постачання електроенергії та враховуючи той факт, що з березня нинішнього року бюджетні та комунальні установи отримують рахунки на оплату ще й за розподіл електроенергії вартість одного кВт. електроенергії зросла з ціни 2,5 грн. до 5,1 грн, а природного газу – з 7 до 35,0 грн. за один куб.м. При формуванні бюджету було передбачено ціну на газ в сумі 7 грн. за куб.м., а з підняттям ціни у 5 разів, виникає ситуація з нестачею коштів. Як зауважують фахівці, така вартість не є фіксованою та може бути не остаточною, оскільки компанії-постачальники, які виходять на тендер зі своїми пропозиціями, визначають вартість одного кубометра газу виходячи з власних розрахунків. Тому на кінець року вартість одного кубометра газу може вартувати 70 гривень.

«Станом на сьогодні у нас виникла загроза вчасного початку опалювального сезону та забезпечення безперебійної роботи закладів, установ, підприємств та організацій у осінньо-зимовий період, що несе пряму загрозу жителям громади, особливо якщо врахувати максимальну наповненість Сокирянської лікарні хворими на коронавірус» - зазначив міський голова Василь Козак.

«Договори на постачання природного газу медичним установам громади розірвані в односторонньому порядку постачальниками, які відмовляються постачати паливо у зв’язку з зростанням цін на ринку. Заклади охорони здоров’я оголошували тендер повторно, але процедура не відбулася так, як жодна газопостачальна компанія не взяла участь у тендерній процедурі, оскільки не відомо остаточної вартості одного кубометра природного газу» - пояснює міський голова.

«Коштів, які наразі є в бюджеті громади, при таких цінах не вистачить навіть для того, аби забезпечити теплом заклади освіти та охорони здоров’я громади до кінця нинішнього місяця» - наголошує міський голова. Незабезпеченість в коштах до кінця поточного року для оплати комунальних послуг та енергоносіїв у бюджетних установах Сокирянської громади за підрахунками фахівців складає більше десяти мільйонів гривень. «Планові показники бюджету громади ми виконуємо майже на 110%, але такі високі ціни на газ та електроенергію ми не зможемо оплачувати» - додає він.

За результатами засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради, ситуацію, яка склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам в осінньо-зимовий період, визнано надзвичайною. Зазначено, що ситуація загрожує життю та здоров’ю населення громади та завданню значних матеріальних збитків місцевому бюджету.

Протокол засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради надіслано у вищестоящі органи для відповідного реагування.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь