В міській раді обговорено питання інвентаризації землі

Дата: 13.10.2021 20:15
Кількість переглядів: 386

Про завершення інвентаризації землі на території Сокирянської громади йшлося на нараді, яка відбулась сьогодні, 13 жовтня, при міському голові Василю Козаку за участю секретаря міської ради Любові Степаненко, першого заступника міського голови Івана Гангала, керуючої справами виконавчого комітету міської ради Ауріки Мойсеєнко, старост та фахівців у сфері земельних питань старостинських округів громади, керівників профільних структурних підрозділів міської ради.

Як зауважив міський голова Василь Козак, 12 жовтня, під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка та голови Асоціації малих міст України Павла Козирєва у форматі он-лайн відбулась конференція стосовно запуску функціонування ринку землі. Участь у відкритому діалозі взяли голови територіальних громад України. Зокрема, на зустрічі йшлось про необхідність інвентаризації земель, як одного з основних інструментів наповнення місцевих бюджетів.

Міністр аграрної політики та продовольства зазначив, що доходи від сплати податків за використання землі надходять до місцевого бюджету, а тому, якщо здійснити інвентаризацію земель та забезпечити чітку сплату податків усіма категоріями землекористувачів, в місцевих бюджетах буде вистачати коштів на належне функціонування громад. При цьому, було наголошено, що відповідальність за сплату податків за землю покладається на голів територіальних громад. В профільному міністерстві зазначають, що землі, які в публічній кадастровій карті України позначені як неоформлені, можна надавати в користування та залучати до оподаткування. Фахівці наголошують на тому, що вся земля має бути облікована та оподаткована.

Наразі в Сокирянській громаді, як і у всіх решту громад України, існує проблема з незабезпеченістю в коштах до кінця поточного року для фінансування бюджетних установ в частині оплати комунальних послуг та енергоносіїв у зв'язку з підняттям цін. В першу чергу це стосується закладів освіти та охорони здоров'я. Ціни на газ зросли в п'ять разів – від вартості, яка була закладена при плануванні бюджету на 2021 рік. Навіть враховуючи той факт, що громада виконує планові показники бюджету на понад 106%, до кінця року, при ціні за один кубічний метр газу на рівні 42 гривні, бюджету громади не вистачає понад десять мільйонів гривень на оплату постачання газу та електроенергії.

На лист Сокирянської міської ради до Міністерства фінансів України стосовно ситуації, що склалась та відсутності в місцевому бюджеті коштів на оплату енергоносіїв, профільне міністерство поінформувало, що порушене питання має вирішуватись за рахунок коштів місцевого бюджету, який має наповнюватись в тому числі і за рахунок сплати податків.

Відтак, за результатами наради старостам та фахівцям у сфері земельних питань старостинських округів громади спільно з профільними структурними підрозділами міської ради визначено завдання в найкоротші терміни завершити процес інвентаризації земель, встановити фактичних власників та користувачів, забезпечити належне оформлення права користування земельними ділянками.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь