Шановні жителі Сокирянської громади!

Дата: 27.10.2021 14:40
Кількість переглядів: 345

 

Вкотре нагадуємо, що шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окисиди азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Виникає питання – чи є розумна альтернатива спалюванню сухого опалого листя.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування.

Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. В основу купи вкладають до 25 см шару землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. Кожен з шарів присипають землею. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.
Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.
Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну скорлупу, чайні пакетики і т. ін. На додаток до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола.

Звертаємо увагу жителів міста Сокиряни, що комунальне підприємство «Сокиряни-благоустрій»  вивозитиме опале листя з дворів багатоквартирних будинків міста. Мешканцям ж приватного сектору адміністративного центру необхідно самостійно вивозити рослинність на сміттєзвалище, або ж скористатися послугами транспорту комунального підприємства «Сокиряни-благоустрій» на платній основі. Альтернатива утилізації сухого опалого листя – компостування. Ні в якому разі суху рослинність, як і будь-яке сміття, не можна спалювати!

Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави та передбачає штрафи за порушення цієї заборони.

Громадяни можуть понести як адміністративну (до 30,6 тис. грн. штрафу) так і кримінальну відповідальність.

Не наражайте себе і оточуючих на небезпеку та турбуйтеся про навколишнє середовище!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь