Люди мають розуміти, що вони не одні і мають куди звернутись за допомогою

Дата: 16.12.2021 09:24
Кількість переглядів: 364

Заступник міського голови Оксана Бабій спільно з начальником служби у справах дітей міської ради Інною Мельник взяли участь  у першому регіональному форумі «Безпечна Буковина. Діти», в місті Чернівці, який відбувся 15 грудня.

Захід проводився  за ініціативи Міжнародного центру допомоги матері і дитині «Місто добра» у партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України та Чернівецькою обласною державною адміністрацією. Участь у важливому соціальному конгресі взяли  радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, заступниця Міністра соціальної політики Ольга Ревук, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, керівник благодійного фонду «Я майбутнє України» Марта Левченко.

В ході роботи, в рамках трьох панельних дискусій, учасники форуму обговорили важливі аспекти запобігання домашньому насильству, особливо щодо дітей, а також виявлення наркотичних та алкогольних залежностей у неповнолітніх. Зокрема, йшлося про роль територіальних громад у подоланні проблеми домашнього насильства; формування якісного та безпечного освітнього середовища для дітей; правові можливості для захисту прав дітей.

За даними фахівців, в Україні число звернень щодо домашнього насильства за рік зросло на 45%. 88 дітей від початку року потрапили до лікарні «Охматдит» через спробу суїциду. Число таких пацієнтів постійно зростає.

Як зауважує генеральний директор Національної дитячої спеціалізованої лікарні НДСЛ Охматдит Володимир Жовнір, найчастіше діти намагаються накласти на себе руки через конфлікти у родині, розлади психіки та депресію. Крім того, за його словами, збільшується також кількість пацієнтів, котрі потрапляють до закладу через фізичне та сексуальне насилля, вживання психотропних речовин.

«Значно помолодшали залежності. Маємо дітей, котрі дізналися, що таке алкоголь та наркотики у 10 років, а у 14 уже потрапили до нашої лікарні із залежністю. Але лікарі бачать тільки верхівку айсберга, коли вже дійшло до патології чи хвороби. Тим часом, із цими явищами треба боротися. Освітяни, батьки, правоохоронці мусять упереджувати такі прикрі випадки», – зазначив Володимир Жовнір.

Радниця Міністра внутрішніх справ України Анна Міщенко повідомила, що в Україні стартував пілотний проект щодо виявлення педагогами наркотичних та алкогольних залежностей у дітей. Він спрямований на те, аби дорослі і педагоги знали та вміли розпізнавати залежності у дітей і боролися з ними спільно із психологами та іншими фахівцями. Його вже реалізовують у Харківській області. Можливість втілення такої ініціативи розглядають і на Буковині.

Про створення в територіальних громадах простору, де потерпілі від домашнього насильства зможуть отримати захист та підтримку, розповіла керівник благодійного фонду «Я майбутнє України» Марта Левченко. Волонтерка наголосила, що такі простори безпеки важливо мати у громадах, адже часто правоохоронці, котрі приїжджають на виклики щодо домашнього насильства, не мають куди забрати перелякану жертву. Тож кімната безпеки покликана стати потужним інструментом протидії жорстокості.

Як зауважує заступник міського голови Оксана Бабій, форум дав поштовх до налагодження співпраці між органами влади, правоохоронними органами, соціальними службами та волонтерами в напрямку розробки реальних механізмів запобігання та протидії насильству, якими зможуть користуватися у громадах.

«Надзвичайно вразив благодійний фотопроект «Невидимки», розроблений фондом «Я Майбутнє України» у співпраці з фотографом Дашою Тендітною. В ньому взяли участь діти, які перебувають у кризовому притулку «Місто добра» разом зі своїми мамами, яким вдалось втекти від домашнього насильства. Ця презентація – надзвичайно виразна демонстрація того, які страшні наслідки має насильство»  - зауважила Оксана Бабій. «Такого не можна допускати. Люди мають розуміти, що вони не одні і мають куди звернутися за допомогою. А наше спільне завдання їм таку допомогу забезпечити» - додала заступник міського голови.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь