До уваги жителів громади! Про небезпеку використання піротехнічних виробів

Дата: 21.12.2021 10:11
Кількість переглядів: 395

 

Традиційно, в передноворічні святкові дні на полицях магазинів з’являється значна кількість піротехнічної продукції. Рятувальники застерігають, що у торгівельну мережу можливе надходження і піротехнічних виробів, які не відповідають вимогам безпеки, насамперед, петард та фонтанів (феєрверків). Значна кількість закордонної продукції не має відповідних документів, які б дозволяли їх законну реалізацію в Україні.

Варто пам’ятати, що кожна установа, яка займається продажем даного продукту, повинна мати ліцензію та дозвіл на продаж піротехнічних виробів.

Якщо ви все ж таки вирішили придбати петарди, ракети чи феєрверки, або забажали побувати в місцях їх масового застосування, суворо дотримуйтесь основних правил безпеки:

• Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, в електричках, в підземних переходах, на торговельних лотках, а тільки у спеціалізованих магазинах піротехніки. Придбана з рук піротехнічна іграшка може розірватися вже в момент підпалу, а як вона діятиме в процесі спалювання порохової суміші - взагалі не передбачувано.

• Не підходьте близько до місця проведення феєрверку (салюту).

• Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути у вас в руках, і в жодному разі не кладіть їх до кишені, це може призвести до трагічного наслідку.

• Кожен виріб має бути забезпечений інструкцією українською мовою, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації.

Також, в обов’язковому порядку, на піротехнічному виробі повинні бути нанесені знак відповідності технічним регламентам та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, що провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу(№ 071 чи 072 або інший).

• Переконайтеся, що термін їх придатності не закінчився. Багато нешкідливих «хлопавок» після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними.

• Якщо запальний шнур коротший ніж два сантиметри, або зламаний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань.

• Піротехніку не можна зберігати без упакування, в якому вона продавалась. А вже тим більше не носіть її в кишенях – суміш, яка містить порох, може від тертя вибухнути.

• Не пускайте ракети біля будівель, а тим більше всередині них. «Снаряд» калібру 30 мм здатний при влучному потраплянні повністю знищити будівлю середніх розмірів, або випалити квартиру.

• До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи.

• У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом із звичайним сміттям!

Пам’ятайте! Дотримуючись правил, ви зможете уникнути травм та інших неприємних пригод, зберегти власне здоров’я й життя, водночас не наражаючи на небезпеку оточуючих. Тож зробіть усе, що залежить лише від вас, тим самим не допустивши ймовірного лиха! У разі потреби - телефонуйте на екстрений номер Служби порятунку – «101».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь