Щоб громада ефективно розвивалась - необхідно працювати над наповненням місцевого бюджету

Дата: 28.01.2022 15:06
Кількість переглядів: 284

Про здійснення контролю за дотриманням зобов’язань щодо платежів до міського бюджету йшлося в ході чергового засідання виконавчого комітету, яке днями відбулось у міській раді під головуванням Сокирянського міського голови Василя Козака.

Як поінформувала начальник фінансового управління Наталія Настасій, бюджет Сокирянської територіальної громади за 2021 рік по доходах загального фонду виконано на 95, 4 %. Сума податків та зборів, які надійшли впродовж цього періоду, становить 128 млн. 576 тис. грн.

Традиційно, найбільшу питому вагу серед податків загального фонду займає податок на доходи фізичних осіб – 83 млн. 323 тис. грн. Поповнили бюджет громади і надходження єдиного податку розміром трохи більше 14 млн. грн.

Важливим джерелом наповнення місцевої скарбниці Сокирянської громади залишається податок на землю, якого надійшло 16 млн. 777,3 тис. грн. Як зауважила Наталія Настасій, в результаті проведеної роботи та вжитих заходів щодо збільшення надходжень до місцевого бюджету, надходження по податку на землю зросли на 4 млн. 857,3 тис. грн., у порівнянні з 2020-м роком. Наразі ж у громаді проводиться процес інвентаризації земель, шляхом якого створюється повноцінна база даних про всі земельні ділянки в межах території громади, що, своєю чергою, дозволить організувати постійний контроль за використання площ та виявляти всіх землекористувачів, власників землі зі встановленням меж їх ділянок. «Земельні ділянки повинні використовуватись ефективно. Ми не проти, щоб землю обробляли, але це необхідно робити законно» - зазначив міський голова  Василь Козак.

Акцизний податок від реалізації підакцизних товарів через роздрібну торгівлю (за алкогольні та тютюнові вироби) також залишається одним із ключових джерел наповнення місцевого бюджету. У 2021-му році вдалось збільшити його надходження на загальну суму трохи більше 98 тис. грн. Разом з тим, зменшились прибутки по акцизному податку від реалізації пального. Як зауважують фахівці, сума акцизного податку, що сплачується до місцевих бюджетів, відображається у фіскальному чеку. Коли ж при продажу підакцизних товарів не видано фіскальний чек, то відповідно, не сплачено акцизний податок. Як наслідок – бюджет територіальної громади, на території якої здійснюється такий продаж, не отримує відповідні кошти.

«Враховуючи той факт, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, та беручи до уваги кількість населення Сокирянської громади, місцевий бюджет недоотримує доволі таки значну суму коштів» - зазначив міський голова Василь Козак. «Жителі Сокирянщини повинні зрозуміти, що варто лише при покупці пива, цигарок, легкоалкогольних напоїв чи бензину попросити надати чек на проданий  підакцизний товар, і вони можуть бути впевнені, що їх кошти надійдуть у міський бюджет та будуть витрачені за призначенням, а саме на ремонт доріг, тротуарів, освітніх та медичних закладів, будівництво спортивних і дитячих майданчиків. Якщо ж чек не пробито на касовому апараті, сплачений мешканцями громади акцизний податок залишається в кишені недобросовісних підприємців» - додав міський голова.

Всього ж, як зауважила начальник фінансового управління міської ради Наталія Настасій, до плану не надійшло 6 млн. 206 тис. грн.

Наразі продовжується робота щодо забезпечення надходжень та планових показників дохідної частини бюджету громади. Міським головою надано відповідні доручення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь