У Чернівецькій області стартував перший етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту

Дата: 02.02.2022 11:32
Кількість переглядів: 244

На Чернівеччині, як і у всій країні, стартував перший етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту. Триватиме він три тижні. У цей час імунізуватимуть дітей до 6 років, які пропустили передбачені календарем щеплення.

Такі заходи знадобилися, бо украй небезпечна недуга, котру в Україні не реєстрували з 2015 року, знову повернулася. Вірус поліомієліту виявили у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті, причому у двох випадках він призвів до паралічу у малюків.

За словами фахівців, найбільш вразливими до поліомієліту є діти до шести років.

Наразі є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна (ОПВ) – краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень України, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози – ІПВ, решта – ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Перевірити наявність всіх необхідних щеплень у дитини можна звернувшись до свого сімейного лікаря або педіатра.

Другий етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту в Україні проводитимуть навесні. Під час нього щеплюватимуть усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні дози відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Довідково: Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним захистом є вакцинація.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь