Полювання на території Сокирянщини повинно здійснюватись в межах чинного законодавства

Дата: 18.02.2022 17:05
Кількість переглядів: 281

Фото без опису

На цьому наголосив Сокирянський міський голова Василь Козак в ході наради, яка відбулась за участю першого заступника міського голови Івана Гангала, директора Чернівецької обласної організації українського товариства мисливців і рибалок Юрія Ткачука, начальника відділення поліції №1 (м.Сокиряни) Сергія Лунги, директора державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» Олександра Чебана, старост населених пунктів громади, представників первинних мисливських організацій громади, керівників профільних служб міської ради. В ході наради обговорено питання регулювання мисливської діяльності на території Сокирянської громади відповідно до вимог чинного законодавства.

За словами представника державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» Максима Ворони, істотної шкоди мисливському фонду Сокирянщини завдає саме незаконне полювання. Внаслідок масового порушення правил полювання, за останні роки чисельність основних видів мисливських тварин скоротилася в півтора – два рази. Деякі види тварин стали взагалі рідкісними. Експерти пояснюють, що громадяни, які здійснюють мисливську діяльність незаконно, часто порушують правила полювання, використовують заборонені пристрої та методи, здійснюють відстріл диких тварин у вечірній та нічний час з використанням тепловізорів та пристроїв нічного бачення. Часто ставлять пастки і забувають про їх місце розташування, а тварини, які в них потрапляють, приречені на смерть. Часто трапляються факти відстрілу диких тварин цілими сім’ями.

«Жителі громади глибоко стурбовані ситуацією з незаконним полюванням в лісових угіддях та катастрофічним зменшенням популяцій диких тварин» – зауважує міський голова Василь Козак. «Наше завдання зберегти ті види тварин та птахів, які поширені в наших лісах та, по можливості, примножити їх» - наголошує він. «Мисливська діяльність на території лісових угідь громади повинна здійснюватись тільки в межах чинного законодавства. В цій ситуації головне – спільна злагоджена робота старост населених пунктів з головами первинних мисливських організацій, представниками служби лісової охорони, правоохоронних органів та товариства мисливців і рибалок. Тільки спільно можна досягнути позитивного результату» - додає Василь Васильович.  

«Основне завдання - зафіксувати факт незаконної мисливської діяльності, а далі ми знайдемо шляхи та методи для того, аби порушник відповідав згідно норм чинного законодавства» - зауважує Василь Козак. «Закон має бути один для всіх і за його порушення винні будуть відповідати» - наголошує він.

 «В минулому році ми вже порушували питання здійснення незаконної мисливської діяльності. Якщо мисливці не усвідомлять всю серйозність ситуації і факти браконьєрської діяльності не зменшаться, ми будемо змушені розглядати питання про визначення територій для охорони та відтворення мисливських тварин (відтворювальних ділянок) на термін не менше трьох років. Тоді полювання на території громади буде заборонено взагалі» - зауважив міський голова Василь Козак. «Ми всі маємо зрозуміти, що ситуація досить серйозна і вирішувати її ми маємо спільно» – додав він.

Фахівці зауважують, що за дії, які кваліфікуються як незаконне полювання, передбачено як адміністративну так і кримінальну відповідальність. Зокрема, за незаконно впольовану тварину або птицю, в залежності від виду, передбачено штрафи від однієї тисячі гривень до восьмидесяти тисяч гривень – за одну особину. Якщо ж буде встановлено, що порушення правил полювання заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання здійснювалось в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України, - караються штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Відтак, в ході наради керівникам профільних служб визначено завдання вивчити питання відведення на території лісових угідь громади місця для здійснення пристрілки зброї, яке буде доступне для власників зброї та контрольоване профільними службами. Старостам населених пунктів спільно із керівниками первинних мисливських організацій доручено провести роз’яснювальну роботу серед жителів громади щодо неприпустимості незаконного здійснення мисливської діяльності, використання заборонених методів та способів полювання.

«Якщо між владою та мисливцями буде конструктивний діалог – на території лісових угідь громади буде порядок» - зауважив перший заступник міського голови Іван Гангал. «Тут не стоїть питання про те, щоб обмежити чиюсь діяльність. Тут стоїть питання про те, щоб зберегти ту фауну, яка залишилась на території Сокирянської громади».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь