Порядок на своїй території - справа кожного жителя громади

Дата: 18.02.2022 16:39
Кількість переглядів: 294

Фото без опису

Про організацію системи територіальної оборони в межах Сокирянщини йшлося в ході наради, яка відбулась сьогодні, в приміщенні Сокирянської міської ради під головуванням міського голови Василя Козака. Участь у зустрічі взяли перший заступник міського голови Іван Гангал, керівник Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Гладкий, начальник відділення поліції №1 (м.Сокиряни) Сергій Лунга, командир батальйону територіальної оборони Дністровського району Володимир Винокуров, старости населених пунктів громади, керівники та представники первинних мисливських організацій.

Як пояснив керівник Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Гладкий, з 1 січня 2022 року відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» в державі розпочато роботу з активізації  сил територіальної оборони. Зокрема, Законом  передбачено три складові національного спротиву:

- війська територіальної оборони. Фактично це легка піхота, яка може допомагати Збройним Силам України охороняти важливі та стратегічні об’єкти або кордон, чергувати на блокпостах або ж протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам на своїй території.

- рух опору. Його завданнями є створення осередків опору та перешкоджання діям військ агресора. Окрім того, рух опору може долучатися до спеціальних операцій, зокрема, розвідувальних чи інформаційно-психологічних, а також охорони особистих та майнових прав громадян.

- підготовка громадян до національного спротиву. Передбачає створення відповідної системи підготовки, військово-патріотичне виховання та підготовку населення до умов життєдіяльності в районах ведення (воєнних) бойових дій.

Територіальна оборона фактично створює цілу сітку громадян, які, живучи своїм життям, у будь-який момент будуть готові стати до зброї для захисту території на якій проживають. Тобто буде постійний склад військовослужбовців, які ходять на службу й отримують грошове забезпечення, й резервісти, які отримуватимуть грошову винагороду за рік, за підсумками участі у навчаннях, виконання плану бойової підготовки і продовжуватимуть працювати на своїх основних, цивільних посадах.

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України утворюються:

бригади ? у кожній зоні територіальної оборони та додатково в кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тис. мешканців;

батальйони ? у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області;

додаткові військові частини (підрозділи) ? у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2400000 мешканців.

Перевагою такої структури є присутність підрозділів тероборони скрізь. Усі обласні та районні центри, а також громади мають свої підрозділи. Це місцеві люди, які досить швидко можуть дістатися точок збору. Це люди вмотивовані, які прийшли до тероборони добровільно.

У випадку створення або виникнення умов дестабілізації ситуації, резервісти територіальної оборони у лічені години повинні розгорнути систему територіальної оборони для того, щоб узяти під контроль усі об’єкти комунікацій і забезпечити існування конституційного ладу на цій території. Це першочергове завдання – зауважує Олександр Гладкий.

До батальйонів територіальної оборони першочергово будуть зараховуватись старости населених пунктів, депутати міської ради, вчителі військової справи навчальних закладів громади, члени товариства мисливців та рибалок, працівники сфери лісового господарства, офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, а також всі бажаючі жителі громади. Керівниками батальйонів будуть старости.

По кожному батальйону має бути розроблено план дій та реагування на випадок оголошення надзвичайної ситуації, або правового режиму військового стану.

«Оперативність усіх процесів розгортання, розуміння і відпрацювання місця і ролі кожного суб’єкта національного спротиву, забезпечення першочергових потреб населення у разі знеструмлення, зникнення Інтернету та інших кризових ситуацій визначатимуть нашу життєздатність. Тому ці питання мають бути пропрацьовані та чітко визначені заздалегідь» - наголошує міський голова Василь Козак.

Батальйони створюються в першу чергу для оборони території, на якій вони дислокуються, а також підтримання громадського порядку та особистої майнової безпеки громадян. Як зауважує керівник військової частини територіальної оборони №7207, як розташована в місті Новодністровськ, Володимир Винокуров, батальйони територіальної оборони призначені для оборони території, на якій вони дислокуються, і особи, які перебувають у їх складі чи резерві не будуть направлятись для проходження військової служби в зоні активних бойових дій.

 «Армія ? обороняє на фронті, а порядок на своїй території ? справа кожного з нас» - зауважує міський голова Василь Козак. «Готовність кожного українця чинити опір є важливим фактором стримування військової агресії» - зауважує  він. «Наразі триває робота з формування батальйонів територіальної оборони»

Як зауважує керівник Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Гладкий, вимоги до бійців тероборони невисокі. Військовий досвід або стать значення не мають. Обмеження за віком – від 18 до шістдесяти років. Заняття – у вільний від роботи час. Також на службу в підрозділи територіальної оборони запрошуються офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, які матимуть змогу зайняти старшинські, сержантські та солдатські посади.

Для підписання контракту на проходження дійсної військової служби в підрозділі територіальної оборони слід звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь