Зброя повинна використовуватись законно та відповідно до всіх правил зберігання і поводження

Дата: 22.02.2022 12:07
Кількість переглядів: 462

Про законне регулювання придбання, зберігання та використання мисливської зброї йшлося в ході наради, яка днями відбулась при міському голові Василю Козаку за участю першого заступника міського голови Івана Гангала, директора Чернівецької обласної організації українського товариства мисливців і рибалок Юрія Ткачука, начальника відділення поліції №1 (м.Сокиряни) Сергія Лунги, директора державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» Олександра Чебана, старост населених пунктів громади, представників первинних мисливських організацій громади, профільних служб міської ради.

Як наголошують фахівці,  придбати мисливську гладкоствольну зброю та основні частини до неї можуть громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну – 25-річні особи, холодну, охолощену та пневматичну зброю і її основні частини – 18-річні жителі. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її безумовну схоронність. Для одержання громадянами в органах поліції дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної, пневматичної, холодної та охолощеної зброї необхідно подати відповідний пакет документів.

Відповідно до пункту 3.1. Положення про правила проведення полювань, поводження зі зброєю та порядок видачі ліцензій на добування мисливських тварин, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 року № 549,  умовою безпечного користування мисливською зброєю є чітке виконання правил користування нею та суворе дотримання правил безпеки поводження зі зброєю всіма мисливцями під час полювання. Саме власник зброї відповідає за її технічний стан.

Забороняється направляти зброю на людину чи домашніх тварин (навіть якщо вона не заряджена), передавати зброю іншим особам, попередньо не розрядивши. Не допускається виїзд мисливців і перебування їх на полюванні з несправною та незареєстрованою зброєю.

При наближенні до населеного пункту, місця відпочинку, збору мисливців тощо на відстані до 200 метрів мисливець зобов'язаний розрядити рушницю. Під час відпочинку зброю необхідно в незарядженому стані підвішувати або класти на надійну опору.

Як зауважив начальник поліції №1 (м. Сокиряни) Сергій Лунга, відповідно до ст. 39 Закону України «Про Національну поліцію», поліція може оглядати зброю, спеціальні засоби, боєприпаси, що знаходяться у фізичних та юридичних осіб, інші предмети, матеріали і речовини, щодо зберігання та використання яких визначено спеціальні правила чи порядок та на які поширюється дозвільна система органів внутрішніх справ, з метою перевірки дотримання правил поводження з ними та правил їх використання. Окрім того, правоохоронні органи можуть вилучати таку зброю, спеціальні засоби у випадку виявлення порушення правил поводження з ними та правил їх використання, що загрожують громадській безпеці, до усунення таких порушень.

Законну вимогу працівника правоохоронних органів надати зброю для перевірки фізична чи юридична особа зобов'язана виконати. Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського при виконанні ним службових обов'язків, а також вчинення таких же дій щодо члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця у зв'язку з їх участю в охороні громадського порядку згідно статті 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків згідно статті 342 Кримінального кодексу України карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Працівники правоохоронних органів наголошують, що придбання, зберігання, передача іншим особам або продаж громадянам вогнепальної мисливської чи холодної, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ – тягнуть за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. До того ж якщо ці дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, - штраф на неї буде накладено у розмірі від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї. Суб’єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.

Що ж стосується порушення правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду і бойових припасів громадянами, які мають дозвіл органів внутрішніх справ на зберігання зазначеної зброї, - то зазначені порушення тягнуть за собою накладення штрафу від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням зброї і бойових припасів або без такого.

Якщо ж громадянами порушено встановлені строки реєстрації (перереєстрації) нагородної, вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду або правила взяття їх на облік в органах внутрішніх справ у разі зміни місця проживання – то таких громадян буде попереджено або накладено штраф, від п’яти до семи неоподаткованих мінімумів громадян. Суб’єктом таких правопорушень може бути особа, якій виповнилося 18 років.

Шановні жителі Сокирянської громади! Закликаємо вас дотримуватись вимог чинного законодавства щодо придбання та користування зброєю. Звертаємо увагу на необхідність неухильного виконання вимоги працівника правоохоронних органів надати зброю для перевірки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь