На базі Сокирянської міської ради обговорено механізм взаємодії в напрямку захисту бджіл від загибелі

Дата: 22.02.2022 18:10
Кількість переглядів: 212

Сьогодні, на базі Сокирянської міської ради відбулась семінар – нарада стосовно алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування в напрямку запобігання масовій загибелі бджіл на території громади. У зустрічі взяли участь Сокирянський міський голова Василь Козак, перший заступник міського голови Іван Гангал, перший заступник голови районної державної адміністрації Роман Малиш, начальник відділу обігу засобів захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Лідія Кірікович, начальник відділу протиепізоотичної роботи вказаного управління Неля Голюк, головний спеціаліст відділу агропромислового виробництва обласної державної адміністрації Марія Мельничук, начальник Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Іван Лисий, фахівці Сокирянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області, пасічники та аграрії Сокирянщини.

Зокрема, в ході наради обговорено питання реєстрації пасік, алгоритм дій на випадок загибелі бджіл. Йшлося також про вимоги до застосування, зберігання, транспортування пестицидів та отрутохімікатів та заходи щодо недопущення масового отруєння бджіл при застосуванні пестицидів.

Як зауважує начальник Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Іван Лисий, для надання пасічникам підтримки та різносторонньої допомоги, в тому числі і притягнення до відповідальності осіб, винних у отруєнні бджіл, їхні пасіки, в першу чергу, мають бути зареєстровані у встановленому законом порядку. Наразі, за даними фахівців, на території громади зареєстровано 85 фізичних осіб-підприємців, які займаються розведенням бджіл, 89 пасік та 3970 бджолосімей.

«Відповідальність за отруєння бджіл лежить не лише на замовникові хімобробок, а й на власниках пасік. Незареєстровані пасіки в першу чергу потрапляють в зону ризику» - зазначає Іван Миколайович.

«Першим кроком бджоляра має бути реєстрація пасіки» - наголошує міський голова Василь Козак. «Вся світова економіка тримається на податках, відповідно і бюджет територіальної громади, тому пасічники повинні бути зареєстрованими як фізичні особи-підприємці та сплачувати податки» - пояснює він. «Якщо ми хочемо жити краще – над цим потрібно працювати спільно. Якість харчування наших дітей в школах і садочках, надання медичних та соціальних послуг – все це напряму залежить від наповнення місцевого бюджету» - додає міський голова.

Обговорено в ході наради і вимоги до використання агрохімікатів. Відповідно до чинного законодавства, сільгоспвиробники зобов’язані, не пізніше ніж за три доби до початку обробки полів отрутохімікатами чи пестицидами, попередити про це органи місцевого самоврядування, а також бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. Крім того, вони мають повідомити дату обробітку, вказати територію, яку культуру оброблятимуть, зазначити назву препарату, форму та методи обробки. Фахівці наголошують, що використовувати пестициди допускається виключно у ранкові та вечірні години.

В ході наради звернуто увагу також на питання реалізації агрохімікатів та пестицидів фізичними особами-підприємцями. Зокрема, на ринках для збуту зазначених хімічних речовин повинна бути відведена окрема територія, не менше 35-ти метрів від продуктової зони. «Всі товари повинні бути сертифікованими, - наголошує перший заступник міського голови Іван Гангал – за наявності скарг - будуть здійснюватись відповідні перевірки, а особи, які реалізуватимуть не сертифіковані товари будуть притягуватись до відповідальності» - додає він.

Іван Володимирович наголосив на необхідності налагодження співпраці між аграріями та пасічниками в напрямку збереження бджіл. «В будь-якому випадку потрібно знаходити спільну мову та порозуміння. Якщо в цих питаннях будуть виникати проблеми Сокирянська міська рада готова допомогти» - додав Іван Володимирович.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь