Хто має право на тимчасовий прихисток в країнах ЄС та на який термін його можна отримати?

Дата: 17.05.2022 14:50
Кількість переглядів: 183

Якщо Ви постійно проживали в Україні і залишили країну починаючи з 24 лютого 2022 року, щоб врятуватися від війни, ви можете мати право на тимчасовий захист в будь-якій країні ЄС. Про це йдеться на офіційній вебсторінці Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у мережі Фейсбук.

Окрім того, країни ЄС також можуть ухвалювати рішення про надання тимчасового захисту тим особам, які виїхали з України до 24 лютого 2022 року у зв'язку з посиленням напруженості або які опинилися на території ЄС (наприклад, на канікулах або через роботу) до цієї дати і внаслідок збройного конфлікту не можуть повернутися в Україну. Для отримання додаткової інформації необхідно звернутись до  місцевих органів влади країни перебування.

 

Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні.

Права, які ви отримуєте, оформивши тимчасовий прихисток в країнах ЄС:

дозвіл на проживання,

доступ до ринку праці та житла,

доступ до медичної допомоги,

доступ до освіти для дітей,

відкриття базового банківського рахунку.

У повідомленні зазначається, що тимчасовии? захист не означає отримання статусу біженця, втім, особи, які отримали тимчасовии? захист в ЄС, можуть у будь-якии? час подати заявку на отримання статусу біженця.

Отримавши тимчасовии? захист особи можуть у будь-якии? час повернутись до держави громадянства, тобто в Україну, а також подорожувати державами ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду.

Детальніше про механізм тимчасового захисту, а також про права на поїздки всередині Європейського Союзу – на сайті Європейської Комісії (доступно українською мовою): https://cutt.ly/iHvLO7n

Окрім того, Єврокомісія запустила спеціальну телефонну гарячу лінію українською мовою для надання інформації і допомоги українцям, де зокрема надають відповіді на питання щодо умов в'їзду та подорожі до ЄС, доступу до прав та можливостей, таких як освіта, робота чи охорона здоров’я.

Сконтактувати з гарячою лінією українською мовою в межах ЄС можна за номером 00 800 67 89 10 11 (послуга надається безкоштовно), а також з-за меж ЄС – за номером +32 22 99 96 96 (застосовуються стандартні міжнародні тарифи).


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь