Заступник Сокирянського міського голови Оксана Бабій, у складі делегації Міністерства розвитку громад та територій, взяла участь у Всесвітньому форумі міст (WUF-11) у місті Катовіце Республіка Польща

Дата: 03.07.2022 15:32
Кількість переглядів: 462

Всесвітній форум міст (WUF-11) проходив у період з 26 червня по 2 липня. Делегація України у складі представників Міністерства розвитку громад та територій, Секретаріату Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування взяла участь у заході на запрошення Міністра фондів розвитку та регіональної політики Республіки Польща пана Гжегожа Пуди. Окрім Сокирянської громади, до складу делегації увійшли представники Тростянецької, Хмельницької та Хотинської міських рад, а також Сватівської міської ради Луганської області, територія якої наразі перебуває під окупацією. Серед учасників форуму – значна кількість делегатів із країн світу.

Особлива увага організаторів та учасників заходу була спрямована на відновлення регіонів та громад України, які постраждали від збройної агресії рф.

Всі витрати на проїзд і проживання учасників покривались за рахунок приймаючої сторони, а саме проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні в імплементації Державної стратегії регіонального розвитку на 2021- 2027 роки у сфері розвитку та ревіталізації міських територій – продовження».

Кожен день форуму був присвячений окремій темі, розглядаючи яку, учасники ґрунтовно аналізували проблему та обговорювали можливі варіанти її вирішення. Зокрема, делегатами з різних країн світу обговорено руйнівні наслідки, які має війна росії проти України, а також шляхи відновлення та реконструкції держави.

Як зауважують спікери форуму, відновлення міст вимагає не лише зосередження на територіях, які зазнають руйнувань, а й на територіях, де приймають переселенців. Для цього потрібна комплексна робота на різних рівнях від мікрорайону до рівня міста та субрегіонів. На тематичних сесіях було розглянуто практики, які використовувались широким колом країн в цьому напрямку, а також обговорено ключові елементи відбудови міст в Україні.

Значна частина дискусійних платформ була присвячена питанню кризи біженців. Як зазначають експерти, до травня 2022 року конфлікт в Україні витіснив майже 14 мільйонів людей з місць постійного проживання, як всередині України, так і за її межі.

Війна в Україні, криза біженців у Польщі та інших країнах, які приймають переселенців з України, а також стихійні лиха, що зачіпають різні частини світу, показують, наскільки важливим є людський аспект у соціальному та економічному відновленні постконфліктних районів. Величезні втрати житлової інфраструктури, швидке зубожіння населення та масові міграції викликають втрату стабільності, що в довгостроковій перспективі може призвести до уповільнення або навіть припинення процесу відновлення міст та територій, які постраждали від війни.

Відтак, учасниками форуму було розглянуто можливості залучення до процесу відновлення територій, постраждалих від війни, міжнародних організацій та установ.

Окрім експертних дискусій, у представників української делегації була можливість почути досвід іноземних держав, які пережили конфлікти та стихійні лиха.

В ході тематичних сесій заступник міського голови Оксана Бабій зазначила, що Сокирянська територіальна громада наразі також стала домом для великої кількості внутрішньо переміщених осіб. Сокирянською міською радою вирішується питання будівництва житла для цієї категорії громадян. Комунальним підприємством міської ради «Комунальник» розроблено проект будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб, де у разі його реалізації, буде можливість розмістити 450 сімей. Оксана Іванівна представила проект іноземним колегам та учасникам форуму.

До питання війни в Україні сьогодні прикута увага всього цивілізованого світу. Однією із країн, яка підтримує нашу Батьківщину та всіляко допомагає є Республіка Польща. Відтак, польська сторона запевнила представників України у подальшій підтримці нашої держави.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь