Питання раціонального використання і охорони вод, а також відтворення водних ресурсів на території громади перебуває на постійному контролі Сокирянської міської ради

Дата: 11.07.2022 17:58
Кількість переглядів: 220

 

До Сокирянської міської ради надходять звернення від жителів громади щодо засмічення невідомою речовиною річки Коболча, що протікає вздовж житлових будинків територією урочища «Василівський яр» Василівського старостинського округу в результаті скиду стічних вод товариством з обмеженою відповідальністю «Інтерджус Буковина» у ставок, що розташований в урочищі «За річкою» на території Коболчинського старостинського округу.

Варто зауважити, що питання здійснення обстеження та відбирання поверхневих вод, проведення дослідження якості поверхневих вод та здійснення вимірювання показників їх складу та властивостей входить до компетенції Державної екологічної інспекції Карпатського округу.

Реагуючи на численні скарги жителів громади,  Сокирянська міська рада 16 грудня 2021 року звернулась до Дністровської окружної прокуратури з листом щодо вжиття заходів відповідного реагування до керівництва ТОВ «Інтерджус Буковина» в частині порушення екологічного законодавства під часу скиду залишків виробництва та стічних вод у ставок, що розташований в урочищі «За річкою» на території Коболчинського старостинського округу.

За дорученням правоохоронних органів, Державною екологічною інспекцією Карпатського округу, в межах наданих повноважень, 12 січня 2022 року було здійснено обстеження та відібрання поверхневих вод із зазначеної водойми у присутності директора підприємства, про що складено відповідний акт. Варто зауважити, що ні фахівці профільних відділів міської ради, ні старости про проведення обстеження повідомлені не були, відповідно не були залучені. Згідно з проведеними дослідженнями якості поверхневих вод та вимірювань показників складу і властивостей води, профільною структурою не виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у струмку без назви, притоки річки Коболчі.

При цьому, здійснюючи обстеження, фахівцями відділу муніципальної інспекції Сокирянської міської ради було висунуто припущення щодо ймовірності формального підходу до вирішення проблеми. У зв'язку з цим, Сокирянська міська рада 09 лютого 2022 року звернулась до Державної екологічної інспекцієї Карпатського округу з листом щодо проведення повторної, позапланової перевірки фактів забруднення водойм рештками діяльності ТОВ «Інтерджус Буковина».

У відповідь на звернення міської ради, Державна екологічна інспекція Карпатського округу повідомила, що під час натурного обстеження водойм встановлено, що скид зворотних вод в струмок без назви – притока річки Коболчин відсутній.

«Відділом інструментально-лабораторного контролю здійснено відбір поверхневих вод струмка без назви, притоки річки Коболча 200 м вище скиду зворотних вод Випуску №1 та 300 м нижче скиду зворотних вод Випуску №1 ТОВ «Інтерджус Буковина» в селі Коболчин. Також  відібрані проби нижче по течії струмка без назви, притоки річки Коболчин, в районі вулиці Шевченка,102 та Шевченка ,1 села Василівка та в присутності виконавчого директора товариства складено акт відбору проб води  №12-01-01 від 12.02.2022. Відповідно до проведених досліджень якості поверхневих вод не виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у струмку без назви, притоки річки Коболчин» - йдеться у відповіді.

У разі виникнення у жителів громади зауважень чи скарг з порушеного питання - рекомендовано звертатись до Державної екологічної інспекції Карпатського округу.

Адже, відповідно до абзацу 5 частини 1 статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», підставою для здійснення позапланових заходів з виконання державного нагляду (контролю) є звернення  фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь