Відповідно до чинного законодавства - використання землі в Україні є платним

Дата: 06.09.2022 16:32
Кількість переглядів: 134

 

Одним із основних джерел наповнення місцевих бюджетів є закріплена дохідна база, тому місцевим органам влади необхідно працювати над її наповненням та збільшенням частки власних доходів. Вагому частину у загальній базі бюджету громади займають доходи, які надходять від реалізації права оренди чи власності на земельні ділянки.

Всі земельні ділянки, право власності чи оренди на які за рішенням сесії міської ради виставляється на земельні торги (аукціон), заносяться на офіційний майданчик електронної системи публічних закупівель України РroZorro.

Участь у земельних торгах може взяти будь-який громадянин України. Про переможця конкурсу власник земельної ділянки – тобто міська рада, дізнається після проведення аукціону. Інформації про те, хто бере участь у конкурсі орган місцевого самоврядування, який виставляє земельну ділянку, не має.

Нещодавно на земельні торги, з метою продажу права оренди на земельні ділянки, було виставлено 2 об’єкти, які досі використовувалися без правовстановлюючих документів. Як пояснюють фахівці, оголошений аукціон не завжди відбувається у зв'язку з тим, що немає бажаючих отримати право власності чи оренди на ту чи іншу ділянку.

Так, 05 вересня відбувся аукціон на право оренди земельної ділянки площею 0,11 га в селі Непоротове. Після розкриття результатів електронних торгів стало відомо, що участь взяли 5 учасників, а вартість лоту зросла від початкової вартості 8 345 гривень до 80 500 гривень у рік. Кошти надходитимуть до місцевого бюджету щороку і будуть спрямовані на розвиток громади.

Поряд з цим, на земельну ділянку комерційного призначення, площею 0,7104 га, у селі Білоусівка, ніхто не зареєструвався, відтак, аукціон не відбувся.

Як зауважують фахівці профільних відділів міської ради, робота в напрямку виявлення земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів, а відповідно не надходять платежі за користування землею до місцевого бюджету, на території громади триває.

Відповідно до статті 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Тому, громадяни, які користуються землею комунальної власності без наявності відповідних документів мають звернутись до відділу земельних ресурсів та екології Сокирянської міської ради, для оформлення права користування відповідно до законодавства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь