29 вересня - роковини трагедії Бабиного Яру

Дата: 29.09.2022 09:37
Кількість переглядів: 232

Щороку 29–30 вересня Україна та світ вшановує пам'ять жертв масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру (29—30 вересня 1941 року). Цього року виповнюються 81-ші роковини від початку страшного злочину. 

Бабин Яр — місце пам'яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, “саботажники”, порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова. 

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру стала символом “Голокосту від куль” і нацистської політики масового знищення людей. 

Масові розстріли в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не 

щоденно до завершення окупації міста. 

Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв — мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали “тросакцією” (“велика акція”, від нім. GroBaktion). Формальним приводом до неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня. 

Нацистська операція в Бабиному Яру 29–30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи меншi “бабині яри” — місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв. 

«Що таке «Бабин Яр»?» - Український інститут національної пам'яті розробив інформаційно-довідкове видання з яким можна ознайомитись перейшовши за посиланням: https://rada.info/upload/users_files/04062156/14ec74c00f2a9a749e8ac3ea4b8c329d.pdf

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь