Калію йодид та радіація: коли й як правильно приймати препарат

Дата: 11.11.2022 15:30
Кількість переглядів: 156

Підрозділи Міністерства охорони здоров’я України постійно стежать за радіаційним фоном на території України. У разі, коли будуть зафіксовані відхилення від норми - будуть вживатися відповідні заходи.

Фахівці профільних міністерств пояснюють, що у разі будь-якої загрози чи викиду радіації, українців негайно проінформують про потребу в таблетках калію йодиду, а також про місця, де їх можна отримати. Повідомлення оприлюднять офіційні органи влади та Державна служба України з надзвичайних ситуацій через офіційні канали: радіо, телеканали, на офіційних сайтах тощо.

Завчасно панікувати не варто. У разі потреби ліки роздадуть безкоштовно. Пункти видачі будуть визначені і органи влади поінформують населення, де отримувати калію йодид.

Допоки немає сповіщення від офіційних органів влади про необхідність проведення йодної профілактики, приймати ліки не потрібно, адже це може бути шкідливо для здоров’я.

Наразі, Сокирянська міська територіальна громада забезпечена необхідною кількістю препаратів, аби покрити потребу населення.

Фахівці наголошують, що приймати пігулки просто зараз, "для профілактики", не можна. Препарат діє лише короткий проміжок часу і може спричинити порушення функції щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Ефективне прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіоактивним йодом та впродовж 8 годин після такого ураження.

Медики зауважують, що дорослим старше 40 років або людям з порушеннями функціонування щитоподібної залози йодна профілактика не потрібна. Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

Варто пам’ятати, що калій йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.

Дотримуйтесь порад фахівців та бережіть себе і своїх рідних!


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь