До уваги!

Дата: 13.12.2022 16:06
Кількість переглядів: 196

 

  Відповідно до рішення Сокирянської міської ради № 83/05-21 від 25.03.2021, на території громади проводиться інвентаризація земель комунальної власності. З метою впорядкування земель на території громади, виявлення земель, які використовуються без правовстановлюючих документів або використовуються не за цільовим призначенням, а також на численні звернення Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області, на 10 сесії Сокирянської міської ради ухвалено рішення № 240/10-21 від 10.08.2021 «Про надання дозволу на розроблення технічних документацій із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель».

Слід зазначити, що відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України, розпорядження землями комунальної власності територіальних громад та організація землеустрою належить до повноважень сільських, селищних, міських рад. Також, статтею 8 Закону України «Про землеустрій» передбачено, що регулювання у сфері землеустрою здійснюють, зокрема органи місцевого самоврядування. Згідно із статтею 19 цього ж Закону до повноважень сільських, селищних, міських рад у сфері землеустрою на території сіл, селищ, міст належать: організація та здійснення землеустрою, проведення інвентаризації земель та земельних ділянок усіх форм власності; організація та здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у межах та порядку, встановлених законом; координація здійснення землеустрою та контролю за використанням і охороною земель комунальної власності та ін.

Так, протягом року було виготовлено біля десятка документацій щодо інвентаризації земель комунальної власності з метою внесення відомостей до Державного земельного кадастру. З цією ж метою була проінвентаризована і земельна ділянка ринку в центрі міста Сокиряни, яку використовує ТОВ «Радогост» та яка є комунальною власністю Сокирянської міської ради. Межі ділянки проходять по огорожі, цільове призначення відповідає містобудівній документації (генплану м. Сокиряни).

Поряд з цим, варто зауважити, що державний акт на право постійного користування, про який стверджує директор ТОВ «Радогост», відсутній як в архіві міської ради, так і у районному відділі земельних ресурсів.

При цьому, частиною 2 статті 92 Земельного кодексу України передбачено, що права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають:

а) органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності;

б) громадські організації осіб з інвалідністю України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації;

в) релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності;

г) господарське товариство, утворене відповідно до Закону України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4442-17 "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування";

ґ) заклади освіти незалежно від форми власності;

д) співвласники багатоквартирного будинку для обслуговування такого будинку та забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку;

е) оператор газотранспортної системи, оператор газосховища та оператор системи передачі;

є) господарські товариства в оборонно-промисловому комплексі, визначені частиною першою статті 1 Закону України "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності.

Отже, законом визначений вичерпний перелік суб’єктів, які можуть набувати право на постійне користування земельною ділянкою. Проте, ТОВ «Радогост» не належить до жодного з них.

Водночас, директорка ТОВ «Радогост» звернулась із заявою про викуп земельної ділянки, на якій розташоване майно товариства. Під час інвентаризації земельної ділянки ринку, було встановлено, що частина об’єктів нерухомості, власником яких було товариство, перейшли у власність інших осіб, які, відповідно, набули право приватної власності та оренди і на частину земельної ділянки під відповідним майном. Отже, обсяг майнового комплексу, належного товариству, був зменшений, а цілісність відповідної земельної ділянки втрачена. З огляду на це, міська рада не могла прийняти рішення про надання дозволу на викуп земельної ділянки в цілому, тому що в такому випадку були б порушені права третіх осіб – власників об’єктів нерухомості на даній ділянці. Адже, згідно із законодавством кожний землевласник або землекористувач має право на безперешкодний та безоплатний доступ до своєї земельної ділянки.

У зв’язку з цим, за результатами розгляду заяви ТОВ «Радогост» про викуп земельної ділянки та, враховуючи необхідність приведення у відповідність до вимог законодавства відносини власності та користування відповідною земельною ділянкою, впорядкування її площі, займаної під нерухомим майном, 18.11.2022 Сокирянською міською радою прийнято рішення № 228/22-22, яким надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельної ділянки комунальної власності площею 1, 1230 га з кадастровим номером 7324010100:01:003:0381. Цим же рішенням надано дозвіл ТОВ «Радогост» на викуп земельної ділянки під належним йому нерухомим майном, яка утвориться в результаті відповідного поділу.

Разом з тим, звертаємо увагу жителів громади на те, що ринок у центрі м. Сокиряни продовжуватиме свою діяльність і надалі, адже згідно із пунктами 3, 4 вищевказаного рішення, міська рада вирішила вільну земельну ділянку, яка утвориться в результаті поділу, використовувати для функціонування міського комунального ринку. А кошти, які надійдуть від продажу ТОВ «Радогост» новоутвореної земельної ділянки, використати для облаштування цього ринку.

Таким чином, вищезазначені рішення Сокирянської міської ради відповідають вимогам законодавства у сфері власності та користування земельними ділянками та спрямовані на забезпечення дотримання законних прав та інтересів усіх власників нерухомого майна, а не інтересів окремих осіб.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь