Ефективне використання землі на території Сокирянської громади - пріоритетний напрямок роботи відділу регулювання земельних та екології міської ради

Дата: 18.01.2023 09:42
Кількість переглядів: 129

Забезпечення ефективного використання землі на території Сокирянської міської територіальної громади – пріоритетний напрямок роботи відділу регулювання земельних відносин та екології Сокирянської міської ради. Як пояснюють фахівці відділу, ситуація в країні зумовила численні зміни в земельному законодавстві, з урахуванням яких довелось працювати минулого року. Однією із таких змін стало призупинення окремих норм земельного законодавства щодо вчинення правочинів із землею. Однак, норми закону не передбачають заборону продажу права оренди/власності на земельні ділянки.

Фахівці зазначають, що одним із найефективніших способів поповнення бюджету є продаж права оренди/власності на земельні ділянки, шляхом проведення земельних торгів у вигляді електронного аукціону. Перевагами такого продажу є доступність, прозорість і відкритість, які дають вагомі результати. Кожен громадянин має право взяти участь в аукціоні.

Підготовка до проведення та порядок проведення торгів передбачено статтею 137 Земельного кодексу України. Організатор земельних торгів (Сокирянська міська рада) через електронний майданчик публікує в електронній торговій системі  оголошення про проведення земельних торгів, з яким можна ознайомитися на Prozorro. Продажі. До оголошення додаються  документи та матеріали на лот (документація), що підтверджують виконання вимог, визначених частиною третьою статті 135 і частиною першою статті 136 Земельного кодексу України. Земельні торги проводяться не раніше 30 днів та не пізніше 45 днів з дня оприлюднення оголошення про проведення земельних торгів.

Варто зазначити, що у разі відсутності передбачених документів та матеріалів на лот або недотримання зазначеного терміну проведення земельних торгів, система автоматично блокує проведення такого аукціону.

Про кількість учасників організатор торгів (Сокирянська міська рада) дізнається в день проведення аукціону, а найменування учасників, а також переможця  – після оголошення результатів. Як підказує практика, перевагу має учасник, який при реєстрації пропонує найвищу ціну.

Відтак, у 2022 році було проведено 10 земельних торгів у вигляді електронного аукціону  щодо продажу права власності та 10 аукціонів з продажу права оренди на земельні ділянки комунальної власності несільськогосподарського призначення. Більшість земельних ділянок, які було виставлено на аукціон, до цього часу використовувалися недобросовісними громадянами без правовстановлюючих документів.

 В результаті, у місцевий бюджет з продажу права власності надійшло 3 млн. 493 тис. 273 грн., з продажу права оренди 255 тис. 300 грн. буде надходити щорічно. Завдяки конкуренції, деякі ділянки зросли від стартової ціни у 7-8 раз.

Відділ регулювання земельних відносин та екології Сокирянської міської ради продовжує проводити інвентаризацію земель, з метою виявлення земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів. При виявлені землекористувачів без документів, їх буде винесено на комісію з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, а  вільні ділянки будуть винесені на аукціон.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь