До уваги жителів Сокирянської громади! Забір води із водних об'єктів, розташованих на території громади, із застосування споруд або технічних пристроїв не припустимий

Дата: 19.05.2023 15:38
Кількість переглядів: 160

З настанням періоду весняних польових робіт жителі громади почали активно здійснювати забір води із водойм (ставків), які розташовані на території громади, часто - із використанням технічних пристроїв. Як наслідок - є випадки повного осушення водних об’єктів, що шкодить не тільки довкіллю, водній флорі та фауні, але й обмежує права інших громадян на користування водоймами на засадах загального водокористування. Варто зауважити, що більшість ставків також використовуються як природні водоймі для забору води для пожежогасіння.

Відповідно до законодавства України, а саме Конституції України, Водного кодексу України, Закону України «Про аквакультуру», водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених законодавством України.

Кожен громадянин може користуватись водоймами на засадах загального водокористування. Згідно зі статтею 47 Водного кодексу України, загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно та без надання відповідних дозволів. Однак, зазначеною нормою передбачено неприпустимість забору води із застосуванням споруд або технічних пристроїв.

Поряд з цим,  статтею 45 Водного кодексу України визначено, що у разі маловоддя, загрози виникнення епідемій та епізоотій, а також в інших передбачених законодавством випадках, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування з метою забезпечення охорони здоров'я людей та в інших державних інтересах. При цьому, пріоритетність надається використанню вод для питних і побутових потреб населення.

Закликаємо жителів громади раціонально використовувати водні ресурси та не порушувати норм законодавства України!

Звертаємо увагу на те, що з метою здійснення контролю за дотриманням вимог Водного кодексу України, створено робочі групи у складі представників органу місцевого самоврядування та поліцейських офіцерів громади, які працюватимуть на території населених пунктів Сокирянської громади. У разі виявлення фактів забору води із застосуванням споруд або технічних пристроїв, винних осіб буде притягнуто до відповідальності.

Наголошуємо, що порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільноправову або кримінальну відповідальність - згідно з законодавством України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь