Не наражайтесь на небезпеку – утримайтеся від споживання риби невідомого походження

Дата: 22.06.2023 12:10
Кількість переглядів: 157

Керуючись Законом України «Про основні вимоги та принципи до безпечності та якості харчових продуктів», враховуючи надзвичайну ситуацію із масовим мором риби, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує, що спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь.

 Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

 

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;
  • блювання і здуття живота;
  • параліч дихальних м'язів.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

 

Фахівці рекомендують у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, вʼяленої або сушеної, не тільки в Херсонській області, а і в інших регіонах.

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

 

Рекомендації фахівців:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

 

Спеціалісти наголошують, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

 

Будьте дуже пильними, якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь